Anemia a wegetarianizm

Dzień dobry. Dwa dni temu wykryto u mnie anemie. Raczej poważny stan, ponieważ hemoglobiny we krwi mam niecałe 40%. Wyniki żelaza też są bardzo bardzo słabe... Jestem wegetarianką i chciałabym się dowiedzieć, jaka dieta jest dla mnie teraz najlepsza? I jakie produkty powinnam spożywać, żeby moje wyniki sie poprawiły. Za miesiąc mam powtórzyć badania morfologii, a jeżeli nic sie nie zmieni to prawdopodobnie dostanę skierowanie do szpitala... Proszę o pomoc!

ponad rok temu

Witam serdecznie,

Osoby będące wegetarianami są narażone na wystąpienie anemii ze względu na brak żelaza w diecie. Oczywiście chodzi tu o żelazo hemowe, czyli pochodzące z produktów zwierzęcych. Z powodu jego braku w diecie należy zwrócić szczególną uwagę na żelazo niehemowe. Jego źródłem są takie produkty, jak: ziarna zbóż, groszek, fasola, szpinak, orzechy, płatki owsiane.

Pozytywnie na stopnień przyswajania żelaza wpływa witamina C, którą należy łączyć z wymienionymi wyżej produktami. Przykładowo – do ziemniaków dodać pietruszkę, do makaronu – owoce. Pozytywnie na stopień przyswajania żelaza niehemowego wpływają także produkty kiszone takie, jak ogórki czy kapusta. Natomiast niekorzystnie na poziom żelaza wpływa herbata, zawierająca związki utrudniające jego wchłanianie.

Radzę więc wzbogacić swoją dietę w ziarna, pestki, orzechy oraz owoce i soki owocowe, a wykluczyć z niej herbatę.

Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty