Witam serdecznie. Z całą pewnością należy doprowadzić do prawidłowych wartości morfologii krwi. W tym wieku bardzo ważne jest odpowiednia dystrybucja tlenu po tkankach a w szczególności tkance mózgowej. A więc leczenie anemii w pierwszej kolejności. Częste infekcje mogą być skutkiem właśnie niedokrwistości. Oczywiście warto także kontrolować całą morfologię ze szczególnym zwróceniem uwagi na układ białokrwinkowy, który jest swego rodzaju barierą przed zakażeniami. Jeśli chodzi o dietę po ty co Pani mówi należy wystrzegać się produktów zawierających gluten. Zamiast produktów zawierających żyto, pszenicę, owies warto podawać dziecku ryż, kukurydzę, soję. Należy zwracać uwagę na produkty z przekreślonym kłosem na opakowaniu. Są one odpowiednie dla dzieci, które nie tolerują glutenu. Oczywiście Córeczka musi znajdować się pod stałą opieką gastrologa oraz lekarza rodzinnego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na celiakię po badaniu wycinka dwunastnicy – odpowiada Mgr Paulina Filipowicz
- Jak wyeliminować gluten z diety? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Celiaka a spożywanie alkoholu – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Na czym polega dieta bezglutenowa? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy diecie bezglutenowej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W czym jest gluten? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co to jest celiakia? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Badania na nietolerancję pokarmową IMU-PRO na 90 produktów – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
artykuły
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Food Detective - nietolerancja pokarmowa, test, działanie, testowane pokarmy, opinie
Nietolerancja pokarmowa to coraz poważniejszy prob
Gluten - jakie choroby powoduje, w czym jest, a co go nie zawiera?
Gluten to wspólna nazwa białek występujących w zbo