Astma a dieta

Witam. Od kilku lat cierpię na astmę. Czy jest jakaś dieta? Nie chodzi mi o odchudzanie, nie mam problemów z wagą. Czy są jakieś szczególne składniki odżywcze, które trzeba zwiększyc w diecie? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz

KOBIETA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam serdecznie.

W przypadku astmy zalecane jest zwiększenie w diecie antyoksydantów, inaczej zwanych przeciwutleniaczami.

Ważna jest przede wszystkim witamina C. Produkty w nią bogate to:
- czarne porzeczki
- kiwi
- papryka
- owoce cytrusowe: pomarańcze, grejfruty
- natka pietruszki.

Są to produkty, w które bardzo łatwo uzupełnić codzienną dietę.

Ponadto, dla astmatyków ważny jest beta-karoten. Duże jego ilości zawierają: marchew, warzywa zielone, jarmuż, rzeżucha, koperek, cykoria.

Witamina E również zmniejsza ryzyko oraz objawy astmy. Można ją znaleźć w olejach, orzechach oraz ziarnach.

Jeśli cierpi Pan/Pani na astmę to proszę także pamiętać o kwasach tłuszczowy omega-3 zawartych w takich produktach, jak tłuste ryby morskie, oliwa z oliwek.

Są to wszystko produkty łatwodostępne, zdrowe i pozwalające na zmniejszenie objawów astmy.

Pozdrawiam serdecznie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty