Badanie 2-latka - interpretacja

Dziecko ma 23 miesiące. Morfologia z rozmazem: leukocyty 5,29 tys./ul (norma 6-17,5), limfocyty 71,1% (norma 40-60), eozynofile 2,6% (norma 1-5), bazofile 0,8% (norma 0-1), monocyty 10,2 % (norma 2-7), neutrofile 15,3% (norma 35-55), limfocyty 3,76 tys./ul (norma 1,5-8), eozynofile 0,14 tys./ul (norma 0,1-0,6), bazofile 0,04 tys./ul (norma 0,015-0,06), monocyty 0,54 tys./ul (norma 0,3-2), neutrofile 0,81 tys./ul (norma 1,5-7,5), erytrocyty 4,52 mln/ul (norma 3,9-5,2), hemoglobina 11 g/dl (norma 10-13), hematokryt 33,3% (norma 30-38), mcv 73,7 fl (norma 70-82), mch 24,3 pg (norma 24,2-36), mchc 33 g/dl (norma 32,6-36,6), rdw 12,8% (norma 11,6-14,4), płytki krwi 370 tys./ul (norma 217-497), mpv 9,3 fl (norma 5-20), pdw 9,7%, pct 0,34% (norma 0-0,4).

ponad rok temu

Polscy naukowcy stworzyli sztuczną krew. To może być przełom w transplantologii

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej opracowali sztuczną krew, która, jeżeli przejdzie fazę testową, może okazać się przełomem w medycynie. Wszystko ze względu na innowacyjne właściwości. - Nasza krew będzie w stanie przenosić tlen, czyli w tym wypadku nie tylko rozcieńczymy, ale zapewnimy jej też podstawową funkcję, jaką jest transport gazów - zapowiada prof. Tomasz Ciach, kierownik Laboratorium Inżynierii Biomedycznej Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Do tej pory ta sztuka nie udała się żadnym naukowcom na świecie. Dlatego wciąż trzeba organizować społeczne zbiórki krwi. Dzięki właściwościom związku, w sztucznej krwi będzie można między innymi przechowywać organy do transplantacji. - Organy, które się pobiera do przeszczepu, bywają otłuszczone bądź uszkodzone, to duży problem. Chcielibyśmy, żeby w czasie ich przechowywania, móc je zregenerować - mówi Agata Stefanek, prezes spółki NanoSanguis S.A. i pracownik Wydziału Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Warszawskiej. Wkrótce sztuczna krew będzie testowana na zwierzętach.ZOBACZ TEŻ: Rewolucyjna metoda walki z rakiem

Witam serdecznie.

W podanych wynikach badań zwraca uwagę obniżony poziom białych krwinek oraz znaczący spadek stężenia ich frakcji -  granulocytów obojętnochłonnych. Nieprawidłowości te mogą być związane np.: z aktualną lub niedawno przebytą infekcją wirusową, chorobami szpiku, wątroby, śledzion , mogą być efektem przyjmowania niektórych leków. Wskazane byłoby powtórne oznaczenie morfologii krwi wraz z rozmazem ręcznym oraz konsultacja z lekarzem pediatrą prowadzącym dziecko. Dokładne określenie przyczyn nieprawidłowości nie jest możliwe bez danych z wywiadu i badania lekarskiego.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty