Zapytaj lekarza

7 4 0 , 9 6 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Badanie na toksoplazmozę - wysoka awidność

Witam, w 2010 r. zaszłam w ciążę. W styczniu tego roku okazało się, że ciąża przestała się rozwijać. Polecono, abym zrobiła wyniki na toksoplazmozę w klasie IgM i IgG IgM w styczniu 0,82 a IgG 147 (oba na +). Zanim dopchałam się do lekarza minęły 2 miesiące. Lekarz zalecił powtórzenie badania w klasie IgM + awidność i przepisał 10 dni biseptolu + 20 dni rovamycyny Marzec- IgM- 0,6 (wątpilwe), awidność 0,42 (wysoka) Maj- po kuracji i 4 tygodniowym odstępie czasu IgM- o,81, co za tym idzie dalsze leczenie tymi samymi lekami. O co tu chodzi?? Jak mam to rozumieć? Chciałabym starać się już o dziecko, ale mam mieszane uczucia. W necie jest mnóstwo informacji, że wysoka awidność oznacza przebyte zakażenie a IgM potrafi utrzymać się przez kilka miesięcy dając fałszywe wyniki. Czy to prawda? Czy nie jest to tak że lekarz na siłę próbuje "zbić" mi wynik IgM do normy?

KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży

Ciąża to czas, kiedy u kobiety w krótkim czasie przybywa sporo kilogramów. Jest to oczywiście naturalny proces. Kiedy jednak tycie w ciąży staje się niebezpieczne?

Lek. Marta Hat
71 poziom zaufania

Witam!

Przy wyniku IgM wątpliwym nie ma pewności, co do rozpoznania toksoplazmozy. Stąd też lekarz może zalecić powtórzenie badań. Tak też się stało u Pani - zastosowano leczenie oraz kontrolę.
Dodatni wynik IgM (>0,65) oznacza, że może Pani być chora na toksoplazmozę. Wówczas nie jest wskazane staranie się o dziecko w danej chwili.
W obu przypadkach lekarz zleci powtórzenie badania za jakiś czas.

Badanie tzw. awidności przeciwciał IgG pozwala ustalić, czy infekcja jest świeża (niska awidność), czy przebyta kilka miesięcy lub lat wcześniej (wysoka awidność).


Wysoka awidność nie zawsze swiadczy o tym ze to jest stare zakażenie. Ilość przeciwciał w klasie IgM, które świadczy o  świeżym zakażeniu wzrasta, więc zanim zacznie Pani starać się po raz kolejny o dziecko trzeba doleczyć infekcję do końca.

pozdrawiam serdecznie!

 

Pracownik Szpitala Specjalistycznego im. dr Józefa Babińskiego w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy