Białe pieczywo a leczenie zapalenia żołądka

Witam, rozpoczynam kurację antybiotykową na H.Pylori i zapalenie żołądka. Wszędzie pisze, by wyeliminować pieczywo żytnie, a takie właśnie zawsze jadłem. Mam spożywać pszenne? Mam wątpliwości, gdyż nie chcę przy okazji dostać grzybicy, a mąka pszenna to przecież pożywka dla grzybów. Gdy leczyłem antybiotykami boreliozę to miałem sztywny przykaz by w ogóle nie spożywać wyrobów pszennych. Co więc robić w tej sytuacji? Dodatkowo, jak sytuacja z nabiałem? Jedne źródła polecają, inne zabraniają.
MĘŻCZYZNA, 31 LAT ponad rok temu
Lek. Tomasz Budlewski
95 poziom zaufania

Proponuję udać się do gastroenterologa. Po badaniu lekarskim będzie można określić odpowiednie postępowanie.

0

Witam, Często przy zapaleniu żołądka oraz przy H.pylori eliminujemy pieczywo żytnie, razowe ponieważ po ich spożyciu pacjent odczuwa dyskomfort. Pieczywa te zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, substancji która może drażnić żołądek. Jednak jeśli nie czuje Pan żadnych dolegliwości po spożyciu pieczywa żytniego nie ma konieczności aby je eliminować z diety. Można np. spróbować nie jeść pieczywa żytniego przez ok. 2 tygodnie- jeśli przez ten czas nie odczuje Pan różnicy w samopoczuciu- można spokojnie pieczywo żytnie zawierać w diecie. Jeśli chodzi o nabiał nie ma przeciwwskazań do stosowania.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Brzuskiewicz
www.psychodietetyk.org

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty