Proponuję udać się do gastroenterologa. Po badaniu lekarskim będzie można określić odpowiednie postępowanie.
Witam, Często przy zapaleniu żołądka oraz przy H.pylori eliminujemy pieczywo żytnie, razowe ponieważ po ich spożyciu pacjent odczuwa dyskomfort. Pieczywa te zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, substancji która może drażnić żołądek. Jednak jeśli nie czuje Pan żadnych dolegliwości po spożyciu pieczywa żytniego nie ma konieczności aby je eliminować z diety. Można np. spróbować nie jeść pieczywa żytniego przez ok. 2 tygodnie- jeśli przez ten czas nie odczuje Pan różnicy w samopoczuciu- można spokojnie pieczywo żytnie zawierać w diecie. Jeśli chodzi o nabiał nie ma przeciwwskazań do stosowania.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Brzuskiewicz
www.psychodietetyk.org
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie pieczywo jeść podczas antybiotykoterapii przeciwko H.Pylori? – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Odchudzanie a pieczywo – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy można jeść pieczywo przy zapaleniu żołądka? – odpowiada Dr n. zdr. Maja Czerwińska-Rogowska
- Jakie pieczywo przy lekkostrawnej diecie? – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej a spożywanie pieczywa – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jakiego rodzaju pieczywo można jeść na diecie lekkostrawnej? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jakie pieczywo mogę spożywać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta pozwalająca na usunięcie grzybów z organizmu – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Wybór rodzaju pieczywa – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Dieta przy zakażeniu drożdżakami – odpowiada Dr Krystyna Pogoń