Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Marta Hat
71 poziom zaufania

Witam! Proponuję, aby udała się Pani wraz z córką do pediatry. W przypadku opisanych przez Panią dolegliwości konieczne jest dalsze uzupełnienie wywiadu (od kiedy pojawiają się dolegliwości, jakie inne pokarmy je wywołują, czy kiedykolwiek była prowadzona diagnostyka, czy córka leczy się na jakieś choroby i zażywa jakieś leki, jak było ze spożywaniem podobnych produktów w dzieciństwie) oraz wykonanie badań dodatkowych. Opisywane dolegliwości mogą sugerować nietolerancję laktozy (spożycie produktów zawierających laktozę prowadzi do wystąpienia wzdęć, kurczowych bólów brzucha oraz wodnistej biegunki). W przypadku potwierdzenia diagnozy wymagane jest zastosowanie diety bezmlecznej. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty