Brak rumienia może oznaczać boreliozę. Czy przyjmować wtedy antybiotyk profilaktycznie?

Wyczytałem, że rumień wcale nie musi się pojawić, a do zakażenia boreliozą dojść jak najbardziej może. Ukąsił mnie kleszcz. Mija właśnie 4 tydzień od ukąszenia, jeśli w 5 i 6 rumień się nie pojawi, to jak mogę wykluczyć boreliozę? Jak również wyczytałem, pierwsze badania krwi mogą nie wykazać obecności rozwoju tej choroby. Czy mam czekać na pojawienie się pierwszych konkretnych objawów, co gorsze, być może po kilku latach? Czy może jednak, skoro co 4 kleszcz przenosi tę chorobę, profilaktycznie zgłosić się po antybiotyk?

MĘŻCZYZNA ponad rok temu

Zagrożenie AH1N1

AH1N1 to nazwa wirusa świńskiej grypy. Jest niebezpieczny szczep, może nawet wywołać epidemię. Obejrzyj film i dowiedz się więcej o zagrożeniu, jakie stwarza AH1N1.

Lek. Izabela Brym
60 poziom zaufania

Witam.

Ryzyko zakażenia boreliozą nie jest duże nawet po ukłuciu przez kleszcza. Aktualnie uważa się, że nie należy leczyć pacjentów bezobjawowych. Jeśli niepokój dotyczący możliwości zakażenia jest duży, można wykonać badanie przeciwciał, optymalnie w 6-8 tygodni od ukłucia przez kleszcza (wtedy przeciwciała klasy IgM osiągają szczytowe wartości, a klasy IgG zaczynają się pojawiać).

Lekarz na Oddziale I wewnętrznym i nefrologii w Międzyleskim Szpitalu Specjalistycznym w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty