Chcę schudnąć zdrowo, jak mam to zrobić?

Witam,   jestem kobietą, mam 20 lat, 172 cm wzrostu i ważę 72 kg. Chciałabym ważyć około 60-62 kg. Typ figury to jabłko, ponieważ duży brzuch, biust też nie jest mały, a chciałabym mieć mniejszy, nogi też bym chciała mieć szczuplejsze, ogólnie chciałabym schudnąć. Mój tryb życia jest raczej siedzący, czasem biegam, ale ostatnio to zaniedbałam. Jeśli chodzi o posiłki, to staram się jeść 5 posiłków, ale jakoś mi to nie wychodzi. Śniadanie właściwie jem zawsze, obiad to nie zawsze, ale za to objadam się często wieczorem i to zwłaszcza kanapkami, słodyczami, w ogóle słodycze to moja zmora, bo nie mogę powstrzymać się od nich. Często miewam napady jedzenia, chociaż już nie jestem głodna, to dalej jem... Nie choruję na choroby przewlekłe, jestem zdrowa. Prosiłabym o radę, jak mam jeść, jakie jedzenia mam wybierać, a jakie mam unikać i jaka aktywność była by dobra dla mnie, i jak często. Chciałabym tak do 1 kg tygodniowo chudnąć. Z góry dziękuję i pozdrawiam;) Dorota
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu
Mgr Maria Kreid Dietetyk, Warszawa
59 poziom zaufania

Pani BMI wynosi 24,34 i jest w granicach normy. Jednak jeśli odczuwa Pani potrzebę zgubienia kilku kilogramów, może Pani wprowadzić do swojego jadłospisu kilka modyfikacji jakościowych, bez liczenia kalorii, czy przestrzegania rygorystycznej diety. Posiłków powinno być ok. 4-5 w ciągu dnia, regularnie spożywanych i małych objętościowo.
Źródłem węglowodanów powinny być przetwory zbożowe o niskim stopniu przetworzenia, czyli razowe pieczywo (żytnie, pszenne, gryczane), płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, grube kasze (gryczana, jęczmienna, itp.), pełnoziarniste makarony.
Do każdego posiłku należy spożywać warzywa, najlepiej w postaci surowej oraz jedną porcję owoców dziennie (1 jabłko lub 2 mandarynki, itp.). Nie należy zapominać o produktach mlecznych, szczególnie tych o zawartości tłuszczu 0,5% (mleko, jogurty naturalne, kefiry, maślanki, sery twarogowe chude) oraz chudych mięsach i jajach (max. 2 tygodniowo).
Ponadto do przyrządzania posiłków należy dodawać niewielką ilość olejów roślinnych na zimno. Ograniczyć należy techniki kulinarne takie, jak: smażenie, pieczenie bez przykrycia, smażenie w głębokim tłuszczu czy duszenie z obsmażaniem. Najlepsze będzie gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie w niewielkiej ilości wody lub smażenie beztłuszczowe.
Nie należy zapominać o aktywności fizycznej, gdyż ta wspomaga modelowanie sylwetki i pomaga w radzeniu sobie ze stresem.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty