Witam!
Dla pewności muszę spytać, czy dobrze rozumiem Pani pytanie. Chodzi o chrupki kukurydziane, a nie płatki śniadaniowe kukurydziane, tak?
Wiadomo, że nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu przekąsi się produkt taki jak chrupki kukurydziane, ale w diecie odchudzającej bym je odradzała. Wiadomo, że dużym problemem w czasie trwania diety jest uczucie głodu i chętnie sięga się po produkty do "pochrupania", takie, po które łatwo sięgnąć i wydaja się niegroźne. Chrupki są co prawda dosyć lekkie, ale zawierają jednak sporo kalorii (352 kcal w 100 g) przy braku jakichkolwiek innych wartości odżywczych (a dieta odchudzająca cechuje się trudnością w zaspokojeniu zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne przy niskiej kaloryczności). W ich składzie znajduje się 80% węglowodanów i mało błonnika (możliwe wahania poziomu cukru we krwi i głód w krótkim czasie po ich spożyciu).
Jeśli ma pani ochotę pochrupać, proponowałbym warzywa z dipami jogurtowymi, w mniejszej ilości owoce i sporadycznie orzechy. Czasem warto również zjeść coś konkretniejszego, jak np. jogurt czy miseczkę owoców, niż wielokrotnie sięgać po "małą" słodycz i w efekcie zjeść jeszcze więcej.
Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Płatki kukurydziane na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- O płatkach kukurydzianych... – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jak mam powstrzymać się od jedzenia dużych ilości słodyczy? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jakie płatki wybrać na śniadanie? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jak pozbyć się fałdek na brzuchu? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Czy płatki kukurydziane są zdrowe? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jaką dietę mam stosować, skoro mam 13 lat? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Problemy ze snem u dziecka – odpowiada Lek. Magdalena Szymańska
- Stosuje nadal dietę a waga stoi w miejscu – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Brak miesiączki po zastosowaniu diety odchudzającej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Grzyby najlepiej zjeść zaraz po zebraniu. Wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych
Grzyby najlepiej spożywać zaraz po zebraniu. Tylko
Nowe odsłony polskiej kuchni. Maślanka na zdrowie
Kefiry, jogurty i maślanki mają w sobie mnóstw
Czym karmić dziecko?
Prawidłowe karmienie dzieci może być wyzwaniem, w