Zapytaj lekarza

7 3 6 , 6 9 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co czeka mnie po badaniu USG tarczycy?

USG tarczycy: Płat prawy o wym. 27x20x40 mm, zawiera torbielkę śr. 4 mm. Płat lewy o wym. 23x15x47 mm, zawiera guzek lity normoechogeniczny w otoczce Halo śr. 8 mm. Cieśń 4 mm, jednorodne. Miąższ obu płatów normoechogeniczny. Węzły chłonne szyjne niepowiększone. TSH 3 ultra 0,46 (0,56-4,78); FT3 3,65 (2,30-4,20); FT4 1,24 (0,89-1,76). Mam też gęstą krew i cholesterol całk. 256, bez żadnych leków, czy ma to związek? Zapisy do endokrynologa - terminy bardzo odległe. Proszę o interpretację, zalecenia, jakie rokowanie? Czy to złośliwe? Czy konieczna będzie hormonoterapia przez całe życie? A może te zmiany tarczycy mogą się wchłonąć ? Mam 50 lat.

MĘŻCZYZNA, 50 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Lek. Paweł Baljon
77 poziom zaufania

Witam serdecznie. Prawidłowa tarczyca składa się z jednorodnego miąższu. Jeżeli wyczuwamy w tarczycy jakieś twory (zmiany) lub widzimy je w USG, nazywamy to guzkami (guzami). Jest to częsta przypadłość - stwierdzamy je u ponad 50% Pań, znacznie rzadziej u Panów, co nie oznacza, że dają gorsze rokowanie. Guzki mogą być pojedyncze, może być ich kilka, może też cała tarczyca mieć budowę wieloguzkową.

Najczęściej dowiadujemy się o istnieniu guzka z badania USG, czasami stwierdzamy ich obecność podczas dotykania szyi. W zależności od wyglądu guzka w USG (czy odbija ultradźwięki bardziej czy mniej niż otaczające tkanki) guzki opisane są jako: normoechogeniczne, hypoechogeniczne (hipoechogeniczne), hyperechogeniczne (hiperechogeniczne). Zazwyczaj guzki poza tym, że są - nic nie przeszkadzają, niczemu nie zagrażają. Ewentualnie duże guzki - mogą dawać objawy uciskowe, guzki mogą produkować hormony tarczycy poza kontrolą organizmu - takie guzki nazywamy autonomicznymi. Jeżeli produkują hormony tarczycy w nadmiarze i wywołują nadczynność tarczycy, nazywamy je toksycznymi (jeżeli nie wychwytują jodu więcej niż otaczająca tkanka - obojętnymi).

Guzek tarczycy może być także nowotworem. W celu postawienia pewnej diagnozy wykonuje się biopsję lub scyntygrafię, jeżeli stwierdzamy nadczynność i chcemy dowiedzieć się, czy zaobserwowany guzek jest jej przyczyną. Analizując wyniki badań hormonalnych można na obecną chwilę stwierdzić subkliniczną nadczynność tarczycy. Jest ona stanem charakteryzującym się niewielkiego stopnia nadmiarem hormonów tarczycowych. Schorzenie to przebiega bez zaznaczonych objawów chorobowych, mimo to w surowicy krwi pacjenta wykrywa się obniżony poziom hormonu TSH, który jest wydzielany przez przysadkę w mniejszych ilościach w odpowiedzi na nadmiar hormonów tarczycy (w surowicy krwi chorego z subkliniczną nadczynnością nie stwierdza się jednak podwyższonego poziomu hormonów tarczycy, mogą one jedynie zbliżać się do górnej granicy normy).

Prawidłowe normy wymiarów tarczycy wynoszą odpowiednio: długość płatów - 50-60 mm, szerokość - 20-25, grubość 15-20, cieśń: długość 15-20, grubość 5-10. Wymiary są małe. Dobrze by było w tej sprawie skonsultować się z endokrynologiem, wykonać ponowne badanie poziomów hormonów tarczycy we krwi. O tym musi zadecydować lekarz prowadzący. Co do leczenia, to jeżeli nie stwierdza się innych objawów chorób tarczycy, konieczna jest tylko obserwacja. Reasumując, nie ma obecnie powodów do obaw, jednak trzeba udać się do lekarza w celu wyjaśnienia powyższego stanu.

lekarz w Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy