Witam,
Być może dysponujesz taką ilością funduszy, która pozwoli Ci na zakup parowaru (ok. 100-200 zł)?
Umożliwia on beztłuszczowe gotowanie.
Możesz także kupić grill elektryczny, z odpływem tłuszczu.
Potrawy w nim przygotowane są: smaczne, chrupkie i niskotłuszczowe.
Mają też lekką, przypieczoną skórkę.
Jeśli nie stać Cię na zakup takich przyrządów, możesz wybrać metalową wkładkę do gotowania na parze.
Koszty nie są duże.
Wybieraj mięsa chude: pierś z indyka, kurczaka, cielęcinę.
Unikaj olejów do smażenia.
Jako dodatek do mięsa wybieraj gruboziarniste kasze, makaron razowy, brązowy ryż.
Zajadaj się warzywami - nie tuczą.
POZDRAWIAM
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Dlaczego warto jeść potrawy z parowaru? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Czy można jeść z grilla w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie produkty można jeść przy insulinoodporności? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Błoto żółciowe w pęcherzyku żółciowym a dieta lekkostrawna – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wybór patelni bez smażenia – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Dieta przy nietolerancji glukozy – odpowiada Mgr Martyna GorczyĹska
- Co jeść, żeby zdrowo przytyć? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Co jeść przy biegunce, mdłościach i osłabieniu? – odpowiada Mgr Monika Wrzos