Milena Lubowicz
71 poziom zaufania

Produkty bogate w żelazo
-Podroby – w szczególności wątroba,
-Mięso,
-Ryby,
-Dobre wędliny,
-Żółtka jaj,
-Produkty zbożowe pełnoziarniste: pieczywo zbożowe wytworzone z całych ziaren
(kasze) lub mąk grubego przemiału (ciemne pieczywo),
-Nasiona sezamu, dyni i słonecznika,
-Orzechy,
-Owoce, szczególnie czarna porzeczka, morele, śliwki suszone, figi, daktyle,
-Warzywa zielone, szczególnie kapusta, nać pietruszki, szpinak, kapusta, brukselka,
koper,
-Buraczki,
-Suche warzywa strączkowe,
-Kiełki, zarodki pszenne.
Proszę też pamiętać że witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, więc warto jeść produkty, które ją zawierają.No i ograniczyć spożycie mleka i produktów mlecznych.
Pozdrawiam

0

Dzień dobry!

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie są: podroby, suche nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, cieciorka),drób, ryby, jaja, produkty zbożowe (płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty), niektóre warzywa (buraki, boćwina, groszek). Zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego mogą być źródłem żelaza. Jednak żelazo pochodzące z produktów zwierzęcych (np. mięso, podroby, wędliny, jaja) jest lepiej przyswajana przez nasz organizm. Jeśli nie ma przeciwwskazana zalecam spożywać żelazo pochodzące z różnych źródeł. Wówczas stan zdrowia powinien się szybciej poprawić.

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
diet-coaching.xaa.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty