Witam!
Rozumiem, że chodziło Pani o niski poziom erytrocytów, z którym związana jest anemia. Leukocyty, tzw. białe krwinki, związane są z procesami zapalnymi w organiźmie, a niepokojący jest ich wysoki poziom.
Aby pozbyć się anemii w ciąży powinna Pani dostarczyć swojemu organizmowi dużo żelaza oraz kwasu foliowego i witaminy B12. Należy jeść takie produkty jak krwista wołowina, wątróbka czy kaszanka, przy czym powinny być to produkty dokładnie obrobione termicznie, z uwagi na ryzyko zakażenia toksoplazmozą czy bakteriami. Z drugiej strony powinna Pani jeść dużo zielonych warzyw (brokuły, fasolka szparagowa, brukselki) oraz owoców. Proszę wyeliminować kompletnie z diety słodycze.
Cukrzyca ciążowa nie jest tak groźna dla dziecka jak zwykła cukrzyca. Dzieje się tak dlatego, że rozwija się zwykle w drugim i trzecim trymestrze ciąży, kiedy płód posiada już wykształcone wszystkie najważniejsze organy. Niemniej jednak bardzo ważne dla prawidłowego przebiegu ciąży jest monitorowanie poziomu cukru i utrzymywanie go na stabilnym, niskim poziomie.
Jeżeli będzie to niemożliwe za pomocą samej diety, powinna Pani skonsultować się z lekarzem diabetologiem i swoim ginekologiem. Wystąpienie cukrzycy ciążowej może oznaczać, że w przeciągu kilku lat rozwinie się u Pani cukrzyca, stąd warto nawyki żywieniowe wyrobione podczas ciąży zachować również na później.
Pozdrawiam serdecznie!