Anemia
Anemia nie powinna być kojarzona z bladym i chudym człowiekiem. Anemia to niedokrwistość, a cierpią na nią głównie kobiety! Sprawdź jakie są tego przyczyny.
Witam,
Produkty obfitujące w żelazo (poza mięsem) to:
- jaja (zwłaszcza żółtko)
- nasiona roślin strączkowych
- ziarna zbóż, produkty na bazie mąki z pełnego przemiału
- kasze, otręby
- warzywa o zielonej barwie, takie jak np. szpinak, szczypiorek
- kakao.
Warto włączyć te produkty do menu, jako źródło Fe.
Jako przekąskę można chrupać orzechy i suszone owoce.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy anemii i braku żelaza? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Co jeść, aby podnieść poziom żelaza? – odpowiada Milena Lubowicz
- Co jeść, gdy zdiagnozowano u nas kamicę szczawianową? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Produkty o dużej zawartości wapnia – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Jakie pokarmy powinny jeść osoby cierpiące na kamicę szczawianowo-wapniową? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jak zapobiec niedoborom żelaza i anemii? – odpowiada Mgr Magdalena Bugaj
- Naturalne metody podniesienia poziomu żelaza w krwi – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaka dieta w hemohromatozie? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jaki zmienić i urozmaicić posiłki, żeby pozbyć się anemii? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
artykuły
Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Liściaste warzywa Niski poziom hemoglobiny związan
Nie lekceważ! Wygląd twoich paznokci może wskazywać na poważne choroby
Rosną około 1 mm tygodniowo. U osób starszych niec
Diagnostyka i leczenie anemii z niedoboru żelaza
Aby rozpoznać niedokrwistość, lekarz musi wykonać