Zapytaj lekarza

7 4 0 , 4 6 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co może być powodem wyższej prolaktyny?

Witam, proszę o interpretację wyników, wizyta u endokrynologa dopiero na wrzesień :( Co może być powodem wyższej prolaktyny? Czy jest się czym martwić? FT3 5.25 pmol/l (normy 3.13-6.76) FT4 15.25 pmol/l (12.0-22.0) TSH 0.953 mIU/l (0.27-4.20) ANTY-TG 11.47 IU/ml (<115) ANTY-TPO 7.7 IU/ml (<34) PROLAKTYNA 546.8 uIU/ml (102-496)
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Przyczyn hiperprolaktynemii jest kilka (przyjmowane leki, ciąża, gruczolak przysadki i in.). Lekarz prowadzący w czasie następnej wizyty oceni najbardziej prawdopodobną przyczynę i w razie konieczności i występowania objawów zleci dalszą diagnostykę. pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy