Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Niestety, żeby ocenić zmiany skórne trzeba je dokładnie obejrzeć. Proponuję w pierwszej kolejności wizytę u lekarza rodzinnego lub w miarę możliwości u dermatologa. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak pozbyć się zmiany na dolnej wardze ust? – odpowiada Lek. Agnieszka Jankowska
- O czym świadczą czerwone plamy w okolicy pachwin? – odpowiada Lek. Agnieszka Jankowska
- Krostki na penisie a swędzenie pochwy – odpowiada Lek. Agnieszka Jankowska
- Co mogą oznaczać czerwone zmiany na udach u osoby starszej? – odpowiada Lek. Agnieszka Jankowska
- Co oznacza zaczerwienienie twarzy? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czerwone plamy po trądziku na twarzy – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Czerwone plamki na dłoniach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co oznaczają czerwone plamki na twarzy? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Co oznacza dziwny guzek na łopatce? – odpowiada Lek. Anna Syrkiewicz
- Swędzące czerwone krostki na dłoniach, przedramionach, szyi i twarzy – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
artykuły
Koronawirus. Pokrzywka po COVID-19 zmieniła życie 21-latki w piekło. "Widok mojej skóry przygnębia"
Monika przeszła zakażenie koronawirusem łagodnie.
Pieprzyk - powstawanie znamion, badanie znamion
Lato to okres w trakcie, którego na naszej skórze
Zespół Sweeta - przyczyny, objawy i leczenie
Zespół Sweeta, inaczej ostra gorączkowa dermatoza