Zapytaj lekarza

1 , 0 3 5 , 3 2 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co może oznaczać czerwona wysypka przy gorączce?

U mojej mamy (65lat) 6 dni temu pojawiły się następujące objawy :temperatura ok 38 stopni, silny ból kolan i piszczeli, osłabienie. W piątek pojawiła wieczorem pojawiła się drobna wysypka czerwona na kolanach. W sobotę były zajęte już nogi wyspka miała charakter czerwonych rozlanych plam. W poniedziałek taka pokrzywka/plamy o czerwony zabarwieniu pokryła całe ciągle, dekolt i są dwie czerwone plamy w okolicy żuchwy. Temperatura dochodzi do 39,4. Ibuprom podawany w dawce 3x2 tabletki po 200mg zbija temperature do 37,6. Od dwóch dni wystąpiła duża opuchlizna dłoni i kostek. Lekarze nie wiedzą co to może być, podejrzewają szkarlatyne, jednak gardło i język są czyste. Crp 90,limfocyty 21 przy normach 25-45;eozynocyty 6 przy normach 1-5. Limfocyty atypowe 2.APTT 22,5 przy normach 25,9-36,6;eGFR 80,59 przy normie 90,kwas moczowy 7,8 przy normach 2,6-6. Aktualnie przyjęła pierwsza dawkę antybiotyku agumentin. Za dwa dni ma odbyć się wizyta kontrolna, aby ocenić czy antybiotyk działa l, ponieważ lekarze nie wiedzą co to może być na pewno. Bardzo proszę o sugestie co to może być i jakie dodatkowe badania wykonać. Miesiąc temu badania krwi były w normie jedynie crp było na poziomie 6,8 przy normach 0-5.
KOBIETA, 65 LAT około miesiąca temu

Badania w RZS

W przypadku podejrzenia reumatoidalnego zapalenia stawów należy poddać się szczegółowej diagnostyce. Profil reumatyczny to badania, które pozwalają zdiagnozować choroby reumatyczne. Na wszelkie pytanie odnoszące się do badań odpowiada dr n. med. Maria Rell-Bakalarska.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy