Zalety gastroskopii
Gastroskopia to badanie, które pomaga wykryć schorzenia układu pokarmowego. Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są zalety tego badania. Na ten temat wypowiada się lek. Marcin Radkowski.
Przy chorobie refluksowej należy unikać produktów i potraw tłustych, odsmażanych oraz ciężkostrawnych, pikantnych, cebuli i warzyw cebulowych, pomidorów oraz przetworów pomidorowych, owoców cytrusowych i soków z tych owoców, czekolady i wyrobów czekoladowych, kawy, naparu z mięty, napojów gazowanych oraz alkoholu. Resztę produktów można spokojnie jeść, oczywiście nie w obfitych ilościach.
Bardzo ważne jest spożywanie posiłków w spokoju, niespieszenie się, oraz zjadanie 5-6 mniejszych posiłków dziennie.
Warto nawet w internecie poszukać przykładowych diet.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta przy nadkwasocie i refluksie przełykowo-żołądkowym? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Dieta przy refluksie i zespole jelita drażliwego – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Możliwość wyleczenia refluksu samą dietą – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co robić z nadżerkami w gardle? – odpowiada Naturopata Mariusz Bek
- Czy zamienić mój poranny napój na zwykłą szklankę wody? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jaka dieta dla osoby cierpiącej na refluks żołądkowy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Refluks żołądkowy a żywienie – odpowiada Mgr Beata Bondyra
- Jaką dietą leczyć refluks? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Refluks żołądkowo-przełykowy a ciasta – odpowiada Małgorzata Panek
- Wahania wagi przy refluksie dwunastniczo-żołądkowym – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska