Zapytaj lekarza

7 4 2 , 8 3 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznacza wynik morfologii i niedokrwistość?

Witam, jestem 23 letnią kobietą, w listopadzie 2017 r. wykonano u mnie morfologię po czym mój lekarz rodzinny stwierdził u mnie niedokrwistość z powodu braku żelaza (niestety nie posiadam przy sobie wyników morfologii z tego badania). Lekarz przepisał mi tabletki sorbifer durules (raz dziennie). Po zażyciu opakowania, na początku lutego powtórzyłam badanie morfologiczne (po obu tych badaniach nastąpiło u mnie omdlenie), o to moje wyniki. WBC [tys.ul] 5.2 (3.5-10.0); LYM [tys.ul] 1.05 (1.00-3.00);MON(tys./ul]0.50(0.10-1.00); NEU [tys.ul]3.48(2.00-8.00);BAS[tys.ul] 0.05(0.00-0.20) EOS [tys.ul] 0.0 (0.0-0.5). LYM%[%]20.7(15.0-45.0);MON%[%]9.9(4.0-12.0],NEU%[%]68.3(40.0-73.0);BAS%[%]0.9(0.0-2.0),EOS%[%]0.2(0.0-7.0);RBC [mln/ul]4.62(3.80-6.00);HGB [g/dl]13.9(11.517.0);HCT[%] 41.0(35.0-52.0);MCV[fl] 89(76-100);MCH[pg]30.1(27.0-33.0);MCHC[g/d;]33.9(27.0-34.0);RDW[%]16.5(11.0-17.0),PLT[tys/ul] 188(150-400);MPV[fl]9.5(6.0-11.0);PCT[%]0.2(0.2-0.4];PDW[%]18.3(11.0-22.0). Po odczytaniu powyższych wyników lekarz przepisał mi znów tabletki sorbifer durules (tym razem dwa razy dziennie) oraz 10 zastrzyków milgamma domięśniowo, nie stwierdził jednak przyczyny anemii i uznał,że nie jest konieczne skierowanie mnie do hematologa. Moje żelazo wynosi ug/dl-17.40 (30.00-140.00);umol/l -3.11 (5.37-25.06). Przyjęłam już całą porcję przepisanych zastrzyków,wczoraj zażyłam ostatnią tabletkę z przepisanego mi opakowania sorbifer durules. Nie wiem co mam teraz robić, mój lekarz rodzinny nie jest chce dać mi skierowania do hematologa. Dodam,że nie jestem wegetarianką ani weganką, bardzo staram się zdrowo odżywiać. Proszę o pomoc.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Badania w RZS

W przypadku podejrzenia reumatoidalnego zapalenia stawów należy poddać się szczegółowej diagnostyce. Profil reumatyczny to badania, które pozwalają zdiagnozować choroby reumatyczne. Na wszelkie pytanie odnoszące się do badań odpowiada dr n. med. Maria Rell-Bakalarska.

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

W celu zdiagnozowania przyczyny niedoboru żelaza powinno się wykonać badania dodatkowe m.in. badanie ogólne moczu, badania w kierunku celiakii, krew utajona w stolcu, badania w kierunku zakazenia H.pylorii, a starszych pacjentów gastroskopię i kolonoskopię. W morfologii nie ma pani cech niedokrwistości, może pani wykonać również badanie poziomu ferrytyny. Moze pani wykonać badania samodzielnie lub zaufać opinii lekarza prowadzącego lub zmienić lekarza.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy