Zapytaj lekarza

7 4 2 , 8 3 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznaczają takie wyniki morfologii u 37-latka?

Dzień dobry, Mam przed sobą wyniki swojej morfologii z 06/2014, 07/2018 i 04/2019. Poza leukocytami wszystko jest w normie. Niepokoi mnie jednak to, że każde kolejne badanie pokazuje coraz niższą liczbę leukocytów jak i neutrofili. Limfocyty za to rosną powoli, aczkolwiek cały czas są poniżej normy. Póki co jestem na granicy normy, ale jak tak dalej pójdzie, to wygląda to słabo. Co to może być? Lekarza przed świętami pewnie już nie uda mi się odwiedzić... 06/2014 Leukocyty 5,4 K/μl 4,0 — 10,0 Erytrocyty 4,97 M/μl 4,1 — 6,2 Hemoglobina 15,3 g/dl 14,0 — 18,0 Hematokryt 43,8 % 40,0 — 54,0 MCV 88,0 fl 80,0 — 97,0 MCH 30,8 pg 27,0 — 34,0 MCHC 35,0 g/dl 32,0 — 36,0 RDW 13,2 % 11,0 — 15,0 Płytki krwi 327 K/μl 150,0 — 450,0 PCT 0,28 % 0,12 — 0,36 PDW 12,5 % 11,5 — 21,0 MPV 8,4 fl 6,1 — 11,0 Rozmaz automatyczny NEU% 66,1 % 45,0 — 70,0 NEU 3,55 K/μl 2,5 — 5,0 LYMPH% 21,3 % 20,0 — 45,0 LYMPH ¯ 1,15 K/μl 1,5 — 3,5 MON% ­ 10,7 % 3,0 — 8,0 MON 0,58 K/μl 0,2 — 0,8 EOS% 1,6 % 1,0 — 5,0 EOS 0,09 K/μl 0,04 — 0,4 BASO% 0,3 % 0,0 — 1,0 BASO 0,020 K/μl 0,02 — 0,10 07/2018 WBC 4,8 K/μL 4,0 — 10,0 · NEUT 3,0 K/μL 2,5 — 5,0 · NEUT% 62,3 % 45,0 — 70,0 · LYM ¯ 1,3 K/μL 1,5 — 3,5 · LYM% 25,8 % 20,0 — 45,0 · MONO 0,5 K/μL 0,2 — 0,8 · MONO% ­ 9,7 % 3,0 — 8,0 · EOS 0,1 K/μL 0,04 — 0,4 · EOS% 2,0 % 1,0 — 5,0 · BASO ¯ 0,01 K/μL 0,02 — 0,10 · BASO% 0,2 % 0,0 — 1,0 · ALY% 2,1 % 0,0 — 2,5 · LIC% 0,4 % 0,0 — 3,0 RBC 5,1 M/μL 4,1 — 6,2 HGB 15,3 g/dL 14,0 — 18,0 HCT 46,4 % 40,0 — 54,0 MCV 92,0 fL 80,0 — 97,0 MCH 30,3 pg 27,0 — 34,0 MCHC 32,9 g/dL 32,0 — 36,0 RDW 13,5 % 11,0 — 15,0 PLT 267,0 K/μL 150,0 — 450,0 MPV 8,7 fL 6,1 — 11,0 PCT 0,23 % 0,12 — 0,36 PDW 14,8 % 11,0 — 18,0 04/2019 WBC 4,1 K/μL 4,0 — 10,0 • NEUT ↓ 2,0 K/μL 2,5 — 5,0 • NEUT% 49,3 % 45,0 — 70,0 • LYM ↓ 1,4 K/μL 1,5 — 3,5 • LYM% 35,4 % 20,0 — 45,0 • MONO 0,5 K/μL 0,2 — 0,8 • MONO% ↑ 12,1 % 3,0 — 8,0 • EOS 0,12 K/μL 0,04 — 0,4 • EOS% 2,9 % 1,0 — 5,0 • BASO ↓ 0,01 K/μL 0,02 — 0,1 • BASO% 0,3 % 0,0 — 1,0 • ALY% 0,8 % 0,0 — 2,5 • LIC% 0,1 % 0,0 — 3,0 RBC 4,7 M/μL 4,1 — 6,2 HGB 14,6 g/dL 14,0 — 18,0 HCT 42,1 % 40,0 — 54,0 MCV 89,0 fL 80,0 — 97,0 MCH 31,0 pg 27,0 — 34,0 MCHC 34,7 g/dL 32,0 — 36,0 RDW 13,6 % 11,0 — 15,0 PLT 210,0 K/μL 150,0 — 450,0 MPV 9,2 fL 6,1 — 11,0 PCT 0,19 % 0,12 — 0,36 PDW 15,8 % 11,0 — 18,0
MĘŻCZYZNA, 37 LAT ponad rok temu

AspaT

AspAT czyli aminotransferaza asparaginianowa ? czyli enzymy wątrobowe. Dowiedz się jakie są normy AspAT, gdzie występuje i o czym może świadczyć wzrost tego enzymu w organizmie.

74 poziom zaufania

Szanowny Panie, na pewno na początku należy zasięgnąć opinii lekarza rodzinnego, aczkolwiek warto również rozważyć wizytę u hematologa

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy