Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stan po zabiegu obrzezania i założenie szwów – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Żółto-pomarańczowe plamy po zabiegu obrzezania – odpowiada Witold Korczyński
- Jak przyspieszyć rozpuszczanie szwów po zabiegu obrzezania? – odpowiada Lek. Zbigniew Żurawski
- Czy żyłki widoczne u osoby po operacji kardiochirurgicznej są groźne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Obrzezanie a usuwanie szwów – odpowiada Lek. Zbigniew Żurawski
- Problem z rozpuszczeniem się szwu po obrzezaniu – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Gojenie rany po zabiegu częściowego obrzezania – odpowiada Lek. Artur Jeliński
- Wystające niewielkie fragmenty szwów po zabiegu obrzezania całkowitego – odpowiada Lek. Tomasz Stawski
- Czy szwy się same wchłoną? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Kiedy można wziąć kąpiel po zabiegu obrzezania częściowego? – odpowiada Dr n. med. Marek Rawski