Zapytaj lekarza

1 , 0 3 0 , 5 8 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Co oznaczają wyniki badań tarczycy 32-latki?

Witam serdecznie, czekam obecnie na wizytę u endokrynologa, ale chciałbym prosić o interpretację wyników : TSH - 5,120 (normy 0,27-4,20) T4 wolne - 1,07 (normy 0.93-4,7) Przeciwciała anty TPO 10.6, (normy 0-34) Czy to że w ogóle mam te przeciwciała w organizmie nie świadczy źle? Ponieważ czytałam że "Podwyższony poziom przeciwciał anty-TPO może świadczyć o: chorobie Hashimoto, czyli przewlekłym zapaleniu tarczycy; chorobie Gravesa-Basedowa;" ale też napisane było że "Niski poziom przeciwciał anty-TPO może świadczyć o: cukrzycy typu I; układowej chorobie tkanki łącznej; raku tarczycy; reumatoidalnym zapaleniu stawów" co mnie zmartwiło, bo mam te przeciwciała, choć niby w normie ale zawsze są. Więc trochę się boję, co oznacza stwierdzenie niski poziom tpo skoro w normach jest od 0.do 34. Dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

Pani poziom przeciwciał jest w normie, nie jest ani za wysoki, ani za niski. Niski poziom oznacza bliski zeru. FT4 też w normie. TSH jest podwyższone, ale na razie nie ma żadnych wskazań do leczenia. Może być tak, że zaczyna się subkliniczna niedoczynność tarczycy. Może Pani za jakiś czas powtórzyć badania TSH i FT4 i zobaczyć, czy poziom FT4 spada.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Strefa Kobiety
Ważne tematy