Dzień dobry,
w chorobie Parkinsona, podobnie jak w innych chorobach neurologicznych, odnotowuje się zwiększone zapotrzebowanie na energię i dobór produktów spożywczych powinien to uwzględniać. Należy dążyć do tego, by u chorego nie dochodziło do nadmiernego ubytku masy ciała. Jeśli osoba ma stwierdzoną niedowagę (można to ustalić obliczając BMI) warto zwiększyć zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych i węglowodanów.
W początkowej fazie choroby dieta nie będzie znacznie różniła się od podstawowej diety szpitalnej. Jeśli osoba jest już w zaawansowanej fazie choroby i chory stosuje preparaty lewodopy to przestrzeganie odpowiedniej diety jest bardzo istotne. Stosujemy wtedy dietę z podażą białka do 0.8 g/kg masy ciała/24 h. Jeśli fluktuacje ruchowe są umiarkowane rozkładamy białko na 3 główne posiłki. Z kolei jeśli u chorego pojawia się oporność na działanie leku, co jest równoznaczne z nasilonymi fluktuacjami ruchowymi, to zaleca się ograniczenie podaży białka w ciągu dnia do 10% rekomendowanej ilości. Podczas kolacji należy dostarczyć pozostałą ilość białka. Ograniczenie podaży białka podczas śniadania i obiadu przyczynia się do poprawy działania lewodopy, co oznacza poprawę funkcjonowania chorego w ciągu dnia.
Jeśli występują zaburzenia połykania to stosujemy dietę o papkowatej konsystencji. Zaleca się spożywanie przynajmniej 8 szklanek płynów na dobę.
U chorego mogą pojawiać się również zaparcia, wtedy należy dostosować właściwą podaż błonnika wraz z dietą (stosowanie produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw i owoców w postaci surowej).
Przy następnej wizycie u lekarza specjalisty polecam dopytać o szczegółowe zalecenia żywieniowe lub udać się na konsultację do dietetyka.
Życzę dużo zdrowia.
Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny
Dieta osoby z Parkinsonem powinna być zbilansowana i pełnowartościowa. Stosowana farmakoterapia zwiększa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, przede wszystkim B6, B12, PP i kwas foliowy. Tym samym należy zwiększyć spożycie między innymi ciemnego pieczywa, grubych kasz, warzyw, nasion, jajek i przetworów mlecznych. Dodatkowo, należy pamiętać o zmniejszonym wchłanianiu L-dopy podczas podaży posiłków zawierających duże ilości białka.
Pozdrawiam,
Dietetyk, Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado (www.nutrado.pl)
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy w leczeniu Parkinsona może pomóc dieta? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jaką dietę należy stosować u osoby chorej na parkinsona? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Czy chorujący na Parkinsona powinni przestrzegać jakiejś specjalnej diety? – odpowiada Dr Karolina Janion
- Jakie suplementy diety są zalecane przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Dlaczego jedzenie dużych ilości białka nie jest wskazane w parkinsonie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaką dietę stosować u chorej na Parkinsona? – odpowiada Dr Magdalena Milewska
- Jak powinna jeść osoba chora na Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Ile białka dziennie maksymalnie może stosować osoba chora na Parkinsona? – odpowiada Mgr Tatiana Lewicka
- Czy istnieją jakieś produkty niewskazane dla osób chorujących na Parkinsona? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Czy można dietą wspomóc leczenie choroby Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Żywienie w chorobie Parkinsona
Choroba Parkinsona jest postępującym schorzeniem n
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
Czy wsparcie żywieniowe powinno dotyczyć tylko pacjentów, których masa ciała drastycznie spadła?
W tematach dotyczących wsparcia żywieniowego powst