Co powinnam zrobić, by schudnąć?

Dzień dobry :) Moim problemem jest nadwaga. Jestem 20-letnią kobietą. Przy wzroście 167 cm ważę aż 76 kg. Według znajomych i rodziny waga ta nie jest zbyt widoczna, gdyż budowa mojego ciała na to nie wskazuje. Ja jednak chciałabym pozbyć się przynajmniej 10 kg. Niestety, nie mam zbyt wiele czasu na wykonywanie jakichkolwiek ćwiczeń, większość dnia spędzam na siedzeniu za biurkiem. Nie podejmowałam żadnej diety do tej pory. Staram się ograniczać fast foody, słodycze i sztuczne jedzonko (np.chipsy itp.). Alkoholu nie piję, papierosów też nie palę. Ostatni z posiłków jem przed godz. 20.00, a kładę się spać ok. 23.00. W mojej rodzinie nie występuje otyłość ani nadwaga, a ja nie zmagam się z żadną chorobą, która mogłaby spowodować nadwagę. Proszę o pomoc.
KOBIETA ponad rok temu

Witam!

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdego dnia powinna Pani spożyć:
• 5 porcji produktów zbożowych (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, musli), przy czym 1 porcja to: 1 kromka chleba, 3 łyżki ryżu, kaszy, makaronu, 2 łyżki płatków;
• 4 porcje warzyw (w tym ziemniaków) - warzywa można spożywać praktycznie bez ograniczeń, przy czym 1 porcja to 100 g;
• 1 porcję owoców (zgodnie z Piramidą Żywienia powinny to być 3 porcje, jednak przy diecie odchudzającej polecałabym ograniczenie się do 1 porcji), przy czym 1 porcja to 100 g owoców (np. 1/2 jabłka, pomarańczy, gruszki, 5 śliwek węgierek lub 7 truskawek);
• mleko i przetwory mleczne - 2 porcje (mleko, kefir, maślanka, jogurt, ser) - dobrze wybierać produkty odtłuszczone, w wersji light, 1 porcja w tym wypadku oznacza: 1 szkl. mleka, kefiru, jogurtu, 100 g sera twarogowego lub 2 plasterki sera żółtego - należy jednak pamiętać, iż ser żółty jest bardzo kaloryczny;
• mięso, ryby lub nasiona roślin strączkowych - 1 porcja, która odpowiada: 150 g ryby lub mięsa z kurczaka/indyka bez skóry; część mięsa można zamienić na 40-50 g suchych nasion roślin strączkowych lub 2 sztuki jaj;
• tłuszcze - 3 porcje, przy czym 1 porcja to 1 łyżka oleju lub oliwy, lub 1 łyżka miękkiej margaryny.

Zalecałabym spożywanie 5 posiłków dziennie:
- śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
- II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły. Nie można zapominać o śniadaniu. Posiłki powinny być spożywane w spokoju, powoli. Należy dokładnie żuć każdy kęs. Od stołu dobrze jest odejść z niedosytem – uczucie sytości pojawia się dopiero po pewnym czasie.

Powinna Pani zwiększyć ilość warzyw w diecie. Zawarty w nich błonnik zapewnia sytość. Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe:
- grube kasze,
- ciemne pieczywo,
- chleb typu graham,
  -brązowy ryż.
Pieczywo razowe nie powinno jednak zawierać dodatku karmelu czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć.

Nabiał powinien być odtłuszczony. W przypadku mleka minimum tłuszczu to 1,5%. Umożliwi to wchłanianie się witamin A, D, E, K.

Zamiast czerwonego mięsa korzystniej jest spożywać ryby. Mało kilokalorii ma: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100 g). Z wędlin najlepiej wybierać te chude (szynkę z piersi indyka, polędwicę). Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą. Ograniczeniu powinno podlegać także mięso czerwone (krwiste), gdyż duże jego ilości przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.

Dobrze jest zrezygnować z serów żółtych lub przynajmniej wybierać wersję light oraz wykluczyć alkohol, gdyż jest kaloryczny. 0,5 litra piwa to 250 kcal!

Do smarowania nadają się margaryny o obniżonej ilości tłuszczu (niektóre zawierają go aż 3 razy mniej niż tradycyjne masło, stąd warto czytać etykiety). Do sałatek można dodawać oliwę/olej roślinny w ilości ok. 1 łyżki (5-10 g). Należy unikać także sosów na bazie majonezu (zawierają go również kupne sałatki) oraz smażenia. Jaja można jeść 3-4 razy w tygodniu (zamiennie z wędlinami).

Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast foody.

Jeśli chodzi o słodycze, to proponowałabym zdrowsze zamienniki, i są to:
- galaretki owocowe,
- kisiele (wyporcjowane), zdrowsze jeśli dodamy do nich np. starte jabłko,
- batony zbożowe (typu muesli),
- sorbety owocowe,
- koktajle mleczno-owocowe,
- musy owocowe,
- kakao na odtłuszczonym mleku,
- cukierki na bazie słodzików,
- lody śmietankowe (wyporcjowane) bez dodatków.
Nie polecam czekolad typu light - czasem zawierają nawet więcej kilokalorii niż czekolady tradycyjne.

Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.

Odchudzanie ułatwia:
1. woda – jest istotna w czasie stosowania diety odchudzającej. Hamuje powstawanie uczucia głodu, przyśpiesza proces oczyszczania organizmu z substancji toksycznych (które często są odpowiedzialne za nieprzyjemne bóle głowy, towarzyszące stosowaniu diety). Woda powinna być niegazowana, o niskiej zawartości sodu. W przypadku intensywnych treningów lepiej jest wypijać wodę średnio- lub wysokozmineralizowaną.
2. częste spożywanie posiłków – posiłki powinny być spożywane w ilości 4-5 dziennie, lecz powinna charakteryzować je niewielka kaloryczność. Częste spożywanie posiłków zmniejsza częstość napadów głodu, usprawnia przemianę materii, przez co chudnięcie jest efektywniejsze.
3. błonnik – hamuje uczucie głodu, usprawnia pasaż jelitowy, zmniejsza ryzyko zaparć, które często nękają osoby odchudzające się.
4. aktywność fizyczna – przyśpiesza przemianę materii, przez co łatwiej jest schudnąć. Minimalny czas treningu, po którym spalana jest tkanka tłuszczowa to 30-40 minut.
5. masaże - usprawniają przepływ tkanki limfatycznej i proces oczyszczania organizmu z substancji toksycznych.

Pomocne mogą być:
- masaże,
- ciepło-zimne natryski,
- stosowanie kosmetyków ujędrniająco-wyszczuplających,
- codzienne ćwiczenia,
- unikanie nadmiernych ilości soli (powoduje zatrzymywanie wody w organizmie).

Polecam zajęcia aerobiku, szczególnie w połączeniu z treningiem siłowym. Dobór zajęć typu aerobik ułatwi Pani artykuł:
https://uroda.abczdrowie.pl/abt.

W pracy może Pani wykonywać ćwiczenia polegające na spinaniu mięśni. Przykładowe ćwiczenia znajdzie Pani na www.abccwiczenia.pl.

POZDRAWIAM

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty