Co robić, by nie tyć po rzuceniu palenia?

Jestem 50-letnią kobietą.Rzuciłam palenie 2.07.br.Nareszcie jestem WOLNA !!! Tak bardzo się cieszę, że udało mi się skończyć z tym świństwem.Jest jednak nowy problem - TYJĘ! Przy wzroście 164 ważę 59kg.Ciągle bym coś przegryzała, jestem wiecznie głodna.Pilnuję się w miarę, staram się nie jeść chleba za dużo, ziemniaków, sładyczy.Rano chętnie zjadam 2 jajka na miękko z majonezem i kawałek ciemnego pieczywa.Lubię zupy na mięsie, rosół, drób.Teraz jem sporo pomidorów , ogórków, surówek, winogron, brzoskwiń.Lubię pić kawę z mleczkiem 7% i cukrem.Tego cukru chyba za dużo ( 6-8 łyżeczek).W sumie przytyłam z 3-4kg.Mam też czasem problemy z przemianą materii.Nigdy wcześniej nie miałam zaparć, a teraz się zdarzają.Martwi mnie to wszystko.Proszę o radę: Jak powstrzymać to przybieranie na wadze i w pełni cieszyć się ,że udało mi się rzucić palenie. Serdecznie pozdrawiam
KOBIETA ponad rok temu

Witam,

Myślę, że niewiele kobiet w Pani wieku, może poszczycić się taką masą ciała.
Nie ma Pani nadwagi.
Gratuluję także sukcesu w rzucaniu nałogu.
Aby nie czuć się głodna powinna Pani zwiększyć ilość węglowodanów złożonych w diecie.
Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe:
-grube kasze,
-ciemne pieczywo,
-chleb typu graham,
-brązowy ryż.
Pieczywo razowe nie powinno jednak zawierać dodatku karmelu, czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć.
Produkty pełnoziarniste zredukują także problem z zaparciami.
Może Pani stosować otręby pszenne.
Proszę pamiętać, aby dużo pić.

Jeśli ma Pani nawyk trzymania czegoś w ustach, warto zaopatrzyć się w coś co ma niewiele kilokalorii i nadaje się do przegryzienia.
Może to być na przykład marchewka, czy jabłko.

Ilość cukru dodawana do herbaty, czy kawy, jaką Pani stosuje jest zdecydowanie zbyt duża.
Proszę się ograniczyć maksymalnie do 1 łyżeczki na szklankę.
Jeśli nie jest to możliwe, proszę wypróbować słodziki. Są praktycznie bezkaloryczne, a nadają słodki smak jak cukier.
Proszę jednak pamiętać, by słodziki na bazie aspartamu dodawać do herbaty, czy kawy, w momencie, gdy napój trochę przestygnie.
Temperatura wrzątku (100oC), powoduje, iż aspartam rozkłada się do szkodliwego związku.

Przemianę materii "podkręci" aktywność fizyczna.
Do diety można włączyć przyprawy przyspieszające przemianę materii: kminek, kolendrę, majeranek, ogórecznik, seler, czy rutę.

Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty