Dzień dobry.
W opisanej przez Panią problemu zaparciem należy przeanalizować swój sposób żywienia.
A więc składnikiem diety, który reguluje pracę jelit jest błonnik pokarmowy.
Wysokie spożycie tego składnika jest charakterystyczne dla diety wegetariańskiej, zwłaszcza opartej na produktach nieprzetworzonych. W tej grupie zaparcia pojawiają się najrzadziej. Zalecana ilość błonnika dla osób dorosłych to 25g, ale w przypadku zaparć ilość ta powinna zostać zwiększona do 40, a nawet 50g na dobę.
Błonnik w diecie należy zwiększać stopniowo, gdyż zbyt duża ilość tego składnika na raz może powodować wzdęcia i bóle brzucha.
Sposób zwiększania błonnika w diecie proponował bym najlepiej omówić z dietetykiem, który po analizie dotychczasowego sposobu żywienia oraz uwzględnieniu ewentualnych chorób czy dolegliwości dobierze odpowiednią ilość i rodzaj błonnika pokarmowego.
Błonnik pokarmowy jest najbardziej złożonym węglowodanem – pozostałością roślin oporną na działanie enzymów trawiennych człowieka. Występuje w dwóch postaciach jako błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Gdy pojawiają się zaparcia, w diecie należy zwiększyć ilość błonnika, zwłaszcza nierozpuszczalnego (działa szybciej i skuteczniej), a więc wprowadzić do diety takie produkty jak pieczywo razowe, kasze, ryże i makarony z mąki pełnoziarnistej, otręby – zwłaszcza pszenne. Są one najbardziej aktywne w zwiększaniu masy stolca i przyspieszaniu perystaltyki jelit, gdyż wiążą najwięcej wody.
Dla przykładu: 100g otrąb wiąże 450g wody, a 100g ziemniaków jedynie 40g.
Każde zwiększenie błonnika w diecie musi iść w parze ze wzrostem ilości wypijanych płynów w ciągu dnia. Tylko wtedy błonnik pokarmowy będzie odpowiednio spełniał swoją funkcję.
Jeśli zwiększenie ilości błonnika w diecie nie ureguluje rytmu wypróżnień, można próbować kilka doraźnych sposobów:
▪ Wypijanie rano na czczo wody z miodem.
▪ Wypijanie zmielonych nasion siemienia lnianego.
▪ Zjadanie suszonych namoczonych w wodzie śliwek.
▪ Wypijanie wody z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty.
▪ Wypijanie na czczo łyżeczki oleju rzepakowego/lnianego lub oliwy z oliwek.
Prawidłowy styl życia, a więc zbilansowana dieta wysokobłonnikowa, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz aktywność fizyczna zapewnią uregulowanie rytmu wypróżnień i będą zapobiegać ich pojawianiu się w przyszłości.
Zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe, zmienić przyzwyczajenia i dobranie diety odpowiednią dla Pani organizmu.
Pozdrawiam
Mariusz Bek
Naturoterapeuta
Dietetyk Kliniczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zwiększyć częstotliwość wypróżnień? – odpowiada Mgr Ewa Tomczyk
- Rzadkie wizyty w toalecie i chęć poprawy metabolizmu – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Co zrobić w przypadku zaparć podczas diety? – odpowiada Dr n. med. Karolina Kuźbicka
- Czy Corax ma wpływ na odchudzanie? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Jedzenie płatków owsianych a wypróżnianie – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Suplementacja błonnikiem – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Spożywanie otrębów a zaparcia – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Czy otręby pszenne na zaparcia trzeba sparzyć gorącą wodą? – odpowiada Mgr Magdalena Radziszewska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Czy przyjmuję zbyt dużo błonnika? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
artykuły
Masz zaparcia mimo błonnika i wody? Nieoczywiste przyczyny
Jesz zdrowo, pijesz dużo wody, a mimo to czujesz,
Najlepszy pokarm dla jelit. Zapomnij o problemach w toalecie
Jeśli nie wiesz, dlaczego twoje jelita działają ja
Błonnik - rodzaje, działanie i wpływ na organizm
Błonnik pokarmowy to grupa substancji, które pełni