Co robić żeby schudnąć na długo?

Witam , jestem 14-latką. Przy wzroście 180cm ważę 80 kg. Źle czuję się z tą wagą. Chcę schudnąć na długo. Nie wiem co mam robić. Nie mam silnej woli. Nie wiem co jeść a czego nie , oraz jakie ćwiczenia wykonywać. Z ćwiczeniami nie będzie problemu bo na lekcjach wychowania fizycznego nie mam najmniejszego problemu. Proszę o pomoc. Nie przyjmuję żadnych leków.
KOBIETA ponad rok temu

Witam serdecznie,
W praktyce do otyłości najczęściej przyczyniają się nieprawidłowe nawyki żywnieniowe oraz mała aktywność fizyczna.
Zdarzają się jednak przypadki kiedy otyłość powstaje na tle zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu.  Otyłość może być wynikiem zaburzeń hormonalnych. Jesteś bardzo wysoka, jak na swój wiek, stąd moje pytanie, czy razem z rodzicami udałaś się na konsultację lekarską?
Generalnie ze względu na Twój młody wiek, byłoby bezpieczniej, gdybyś pozostała pod opieką dietetyka zajmującego się żywieniem dzieci i młodzieży.
Oczywiście mogę przybliżyć Ci zasady racjonalnego odchudzania, ale nie zastąpi to wizyty u specjalisty.

Warto zwiększyć ilość warzyw w diecie. Zawarty w nich błonnik zapewnia sytość.
Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe:
- grube kasze,
- ciemne pieczywo,
- chleb typu graham,
- brązowy ryż.
Pieczywo razowe nie powinno jednak zawierać dodatku karmelu, czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć.
Nabiał powinien być odtłuszczony.
W przypadku mleka minimum tłuszczu to 1,5%,
Umożliwi to wchłanianie się witamin A,D,E,K.

Zamiast czerwonego mięsa korzystniej jest spożywać ryby. Mało kilokalorii ma: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100g).
Z wędlin najlepiej wybierać te, chude (szynkę z piersi indyka, polędwicę).
Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą. Ograniczeniu powinno podlegać także mięso czerwone (krwiste), gdyż duże jego ilości przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.
 

Do smarowania nadają się margaryny o obniżonej ilości tłuszczu (niektóre zawierają go aż 3 razy mniej niż tradycyjne masło, stąd warto czytać etykiety).
Do sałatek można dodawać oliwę/olej roślinny w ilości ok. 1 łyżki (5-10g).Należy unikać także sosów na bazie majonezu (zawierają go również „kupne sałatki”) oraz smażenia.
Jaja można jeść 3-4 razy w tygodniu (zamiennie z wędlinami).

Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast-foody.

Jeśli chodzi o słodycze, to proponowałabym  zdrowsze zamienniki i są to:
- galaretki owocowe
- kisiele (wyporcjowane), zdrowsze jeśli dodamy do nich np. starte jabłko
- batony zbożowe (typu muesli)
- sorbety owocowe
- koktajle mleczno-owocowe
- musy owocowe
- kakao na odtłuszczonym mleku
- cukierki na bazie słodzików
- lody śmietankowe (wyporcjowane) bez dodatków.
Nie polecam czekolad typu light - czasem zawierają nawet więcej kilokalorii niż czekolady tradycyjne.

Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.

Ilość dodawanej soli dobrze jest ograniczyć do 5g/dobę, co odpowiada jednej łyżeczce (na etykietach przypraw należy szukać także dodaku glutaminianu sodu).

Zasada 5U wg. prof. dr hab. Stanisława Bergera:

1. Urozmaicenie – spożywanie różnorodnych produktów do każdego posiłku
2. Umiarkowanie - jedzenie według potrzeb i utrzymanie optymalnej masy ciała
3. Uregulowanie – stała ilość i częstotliwość posiłków w ciągu dnia
4. Unikanie - nadmiaru: tłuszczu, cukru, soli, alkoholu
5. Uprawianie - sportu, systematyczne ćwiczenia, codzienne spacery

plus

6. Uśmiechanie się – uśmiech to zdrowie! :)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty