Co wpływa na pH i ciałka redukcyjne w kale?

witam, chcialabym zapytac o nietolerancje laktozy u 6 mies niemowlaka karmionego piersia oraz w trakcie rozszerzania diety. Wyniki badania kalu - ciala redukcyjne i PH bardzo roznia sie od siebie na przestrzeni 6 miesiecy. Co wplywa na PH oraz cialka redukcyjne w kale ? Dlaczego na przestrzeni pol roku wyniki bardzo sie zmieniaja ?czy jest szansa ze nietolerancja "przejdzie" dziecku ? Stosujemy delicol, aby pozbyc sie bolu brzucha, czy sa inne sprawdzone metody, ktore moga nam pomoc?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
pH stolca mieści się w zakresie od 6,8 do 7,3. Kał jest bardziej kwaśny na diecie jarskiej, bogatotłuszczowej oraz w przypadku wzmożonej fermentacji w jelitach (spowodowanej np. zaburzeniem flory bakteryjnej w jelitach czy jak w przypadku nietolerancji laktozy) i upośledzonego trawienia na skutek braku enzymów trzustkowych. Z kolei terminem „substancje redukujące” określa się cukry, m.in. glukozę, laktozę, fruktozę, które u zdrowych osób w kale są nieobecne. A zatem stwierdzenie pH<6 oraz obecności substancji redukujących w kale można rozpoznać nietolerancję laktozy. Konieczne jest jednak odniesienie aktualnego wyniku badania do objawów obserwowanych u dziecka.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty