Witam serdecznie!
Zamiast tradycyjnego cukru polecam słodzenie miodem lub słodzikami naturalnymi tj. stewia. Proszę uważać na słodziki sztuczne, które zawierają m.in. sacharynian sodu. Nadmierne spożycie tego typu produktów wiąże się z podrażnieniem błony śluzowej żołądka i problemami z przewodem pokarmowym.
Zapraszam do odwiedzenia mojej strony
www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Jest wiele alternatyw dla cukru, warto wybrać tę postać która będzie najbardziej naturalna np. cukier brzozowy tzw. ksylitol, stevia - polecam listki, są też w postaci sproszkowanej i w postaci małych tabletek, fruktoza-cukier owocowy, tagatoza czy inulina. Wszystkie te produkty mają niski indeks glikemiczny a zatem są bezpieczne dla naszej gospodarki węglowodanowej. Pozdrawiam.

0

Witam. Dobrym zamiennikiem cukru jest ksylitol (cukier brzozowy) - ma dużo mniej kalorii niż biały cukier i dużo niższy indeks glikemiczny. Również dobrą alternatywą jest słodzik roślinny - stevia. Można uzywać również miodu - ten w przeciwieństwie do cukru ma jakieś wartości odżywcze, ale proszę pamiętać by nie dodawać go do wrzącego napoju ponieważ traci swoje cenne właściwości.

0

Witam, zamiast cukru można zastosować miód, syropy ryżowe, jednak gdy zależy nam na ograniczeniu kalorii warto sięgnąć po słodziki lub naturalne źródło smaku słodkiego jakim są np. liście stevia- słodko i bez kalorii.

0

Najlepiej byłoby oczywiście w ogóle wykluczyc cukier i substancje słodzące z diety ale wiadomo, że jest to nierealne. Dobrą alternatywą dla cukru jest miód - ale nie dodawany do gorących napojów. Zawiera wiele wartości odżywczych choc ma też sporo kalorii. Podobnie wygląda sytuacja z syropem z agawy. Na pewno należy wystrzegac sie sztucznych słodzików zawierających aspartam, acesulfam K i inne sztuczne substancje, które nie wpływają dobrze na organizm. Ostatnio dużo dobrego mówi sie o stewii i można ją używac w niewielkich ilościach ale pamietajmy, że jest to dośc nowy produkt na rynku i nie znamy skutków jego dlugotrwałego spożywania.

0

Witam,
pytanie zasadnicze w jakich produktach, posiłkach, płynach chce się cukier zastąpić i o jakiej ilości cukru w diecie mówimy? Jeśli używa się cukier okazjonalnie, w ilości 1-2 łyżeczki dziennie nie stanowi to problemu. Proszę o doprecyzowanie informacji, wówczas odpowiedź będzie pełniejsza.

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty