Witam serdecznie!
Zamiast tradycyjnego cukru polecam słodzenie miodem lub słodzikami naturalnymi tj. stewia. Proszę uważać na słodziki sztuczne, które zawierają m.in. sacharynian sodu. Nadmierne spożycie tego typu produktów wiąże się z podrażnieniem błony śluzowej żołądka i problemami z przewodem pokarmowym.
Zapraszam do odwiedzenia mojej strony
www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Jest wiele alternatyw dla cukru, warto wybrać tę postać która będzie najbardziej naturalna np. cukier brzozowy tzw. ksylitol, stevia - polecam listki, są też w postaci sproszkowanej i w postaci małych tabletek, fruktoza-cukier owocowy, tagatoza czy inulina. Wszystkie te produkty mają niski indeks glikemiczny a zatem są bezpieczne dla naszej gospodarki węglowodanowej. Pozdrawiam.
Witam. Dobrym zamiennikiem cukru jest ksylitol (cukier brzozowy) - ma dużo mniej kalorii niż biały cukier i dużo niższy indeks glikemiczny. Również dobrą alternatywą jest słodzik roślinny - stevia. Można uzywać również miodu - ten w przeciwieństwie do cukru ma jakieś wartości odżywcze, ale proszę pamiętać by nie dodawać go do wrzącego napoju ponieważ traci swoje cenne właściwości.
Witam, zamiast cukru można zastosować miód, syropy ryżowe, jednak gdy zależy nam na ograniczeniu kalorii warto sięgnąć po słodziki lub naturalne źródło smaku słodkiego jakim są np. liście stevia- słodko i bez kalorii.
Najlepiej byłoby oczywiście w ogóle wykluczyc cukier i substancje słodzące z diety ale wiadomo, że jest to nierealne. Dobrą alternatywą dla cukru jest miód - ale nie dodawany do gorących napojów. Zawiera wiele wartości odżywczych choc ma też sporo kalorii. Podobnie wygląda sytuacja z syropem z agawy. Na pewno należy wystrzegac sie sztucznych słodzików zawierających aspartam, acesulfam K i inne sztuczne substancje, które nie wpływają dobrze na organizm. Ostatnio dużo dobrego mówi sie o stewii i można ją używac w niewielkich ilościach ale pamietajmy, że jest to dośc nowy produkt na rynku i nie znamy skutków jego dlugotrwałego spożywania.
Można spróbować produkty ze stewii - dają słodki posmak i niewiele kalorii.
Witam,
pytanie zasadnicze w jakich produktach, posiłkach, płynach chce się cukier zastąpić i o jakiej ilości cukru w diecie mówimy? Jeśli używa się cukier okazjonalnie, w ilości 1-2 łyżeczki dziennie nie stanowi to problemu. Proszę o doprecyzowanie informacji, wówczas odpowiedź będzie pełniejsza.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na www.dietoterapia.waw.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy cukrzyk może zamiast cukru używać miodu? – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Słodzik zamiast miodu – odpowiada Mgr inż. Marcelina Szulżycka
- Czym zastąpić cukier? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Czy produkt Sweet Freedom jest dobry dla cukrzyków? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Czym zastąpić cukier w diecie? – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Indeks glikemiczny stewii – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Ksylitol zamiast cukru w żywieniu dzieci – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Czym słodzić, by było zdrowo? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy długotrwałe stosowanie słodzika może mieć negatywny wpływ? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy słodzenie herbaty lub kawy jest szkodliwe? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak