Szanowny Panie,
istnieją badania, które wskazują na to, że spożywanie jaj zwieksza ryzyko zwapnienia tętnic. Jednakże w przypadku osób zdrowych i młodych nie wydaje mi się, aby rygorystyczne odstawianie jaj z jadłospisu było konieczne. Jednkaże umiar i rozsądek zawsze rekomendowany.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny
[url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Witam,
odnośnie jaj jest wiele sprzecznych teorii, nie mniej jednak zachowanie umiaru to podstawa. Niewątpliwie jaja są bardzo wartościowym produktem i zawierają aminokwasy egzogenne czyli takie, których nasz organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i muszą być dostarczone z zewnątrz.
Podsumowując proszę zjadać jaja rozsądnie i nie przesadzać ale chętnie po nie sięgać.
kontakt: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam. Jest wiele sporów na temat spożywania jajek.Proponuję zachować umiar ale nie rezygnować z nich.
pozdrawiam
Jaja same w sobie są zdrowe i nie trzeba się ich bać. Ale wszystko jest kwestią indywidualną i zależy od występujących schorzeń. Jeśli jest Pan osobą zdrową to jak najbardziej można jeść jaja nawet codziennie. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile można jeść jajek i czy to jest zdrowe? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Płatki owsiane na mleku jedzone codziennie – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Silne zaparcia a karob – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Choroba Hashimoto bez niedoczynności a dieta – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaka schudnąć przy podejrzeniu Zespołu Cushinga? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Stosowanie tranu i beta karotenu na poprawę stanu skóry – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy można smażyć mięso na oleju rzepakowym w chorobach układu krażenia po baypassach? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Podawanie jajek dla 2-letniego dziecka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wybór probiotyku na Zespół Jelita Drażliwego – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Płatki jaglane a dieta redukcyjna – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Czy istnieje różnica między jajkami białymi i brązowymi?
Jajka są zdrowe i co do tego nikt już raczej nie m
Jajka wycofane, nie jedz pod żadnym pozorem. GIS wydal ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrz
Salmonella - najczęściej na jajach kurzych, ale nie tylko
Ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza, w namnaż