Kontrola żywności ekologicznej
Witam, odwapnienie kości to skutek długotrwałego zakwaszenia organizmu. Spożywanie nadmiaru cukry, czekolady, czy innych produktów zakwaszających, których listę łatwo znaleźć w Internecie prowadzi do procesów, w których ciało neutralizując kwasy pobiera jony alkalizujące np. wapń z zębów lub kości. Stąd postępująca demineralizacja. Jednak proszę się nie obawiać, że owsianka na śniadanie spowoduje odwapnienie kości. Jeśli tylko w pani diecie będzie wystarczająco dużo warzyw i owoców alkalicznych, czyli odkwaszających, a także produktów z wapniem, nie ma pani się czego obawiać. Organizm z jedzenia pobierze potrzebne składniki, a nie z kości. Pojawiły się na rynku również suplementy odkwaszające, ale zdecydowanie lepsza alternatywą jest po prostu racjonalna dieta. Powiem osobiście, że owsianka z suszonymi owocami, orzechami i pestkami na mleku bądź kefirze to moje standardowe śniadanie od ponad 15 lat :) Po badaniach stan mineralizacji kośćca jest w porządku. Pozdrawiam
Moja poprzedniczka dobrze napisała. Ja jednak chciałabym dodać coś jod siebie. Otóż w myśl zasady urozmaicania diety, nie polecam, by jeść codziennie taki sam posiłek - nie ważne, czy jest to śniadanie, obiad czy kolacja. Gdyby ktoś mnie zapytał, czy może codziennie na obiad jeść zupę jarzynową - odpowiedziałabym, że tak być nie powinno, gdyż zupa jarzynowa zawiera owszem pewne składniki, ale warto byłoby urozmaicić swoje obiady, aby różne składniki mogły być dostarczone do organizmu. Zatem owsianka, owszem. Jak najbardziej może ona być powiedzmy 3 razy w tygodniu, zaś w pozostałe dni proponuję coś innego, np. jajecznicę z warzywami albo jajka w innej formie. Mogą być kanapki z warzywami, masłem i np. twarożkiem, serem. Może to być omlet ze szpinakiem. Może być zupa mleczna, jeśli ktoś takowe lubi. Zatem wybór jest całkiem spory i warto być otwartym na inne propozycje dań :)
Dobra, zdrowa dieta to przede wszystkim dieta urozmaicona. Nalezy urozmaicać śniadania. Płatki z bakaliami są zdrowe ale należy je jeść wymiennie np. z kanapkami z pełnoziarnistego pieczywa, jajecznicą, twarogiem itp.
Warto urozmaicać swoja codzienną dietę, wiec proponuję raz na jakiś czas zmienić płatki na kanapkę z ciemnego pieczywa np. z chuda wędliną, serem żółtym. trzeba też wziąć pod uwagę, że taka mieszanka płatków jest szybkim śniadaniem, wiec przy naszym napiętym planie dnia i obowiązkach jest to dobra alternatywa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co spożywać na śniadanie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Płatki owsiane z dodatkiem otrąb i nasion na śniadanie – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Płatki owsiane na mleku jedzone codziennie – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Czy twaróg ze szczypiorkiem plus dwie kromki chleba to dobra propozycja na śniadanie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przykłady śniadań – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty niekorzystnie wpływają na koncentrację? – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Produkty najlepsze na śniadanie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przygotować płatki owsiane? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Czy płatki owsiane tuczą? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy owsianka jest zdrowsza od innych płatków? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło