Cukrzyca typu 1, polip na pęcherzyku żółciowym i biegunki a stosowanie diety wysokoresztkowej

Mąż choruje na cukrzycę typ 1,ma Philipa na woreczku żółciowym,cierpi na silne biegunki które trwają miesiące.lekarz mówi że to przez stres,kazał stosować dietę wysokoresztkowa,Ale z tego co wiem nie wolna jej stosować przy cukrzycy,on ciągle chudnie,boję się o niego co mam robić
MĘŻCZYZNA, 35 LAT ponad rok temu
Roma Wojtewicz Dietetyka, Poznań
71 poziom zaufania

Witam serdecznie
Nadmiar błonnika w przypadku biegunek absolutnie nie jest wskazany, gdyż jeszcze bardziej je nasila. Jednocześnie współistniejąca cukrzyca uniemożliwia zastosowanie typowo przeciwbiegunkowej diety, z uwagi na obecne w niej w dużej ilości cukry proste. Należałoby więc wybrać elementy tej diety, które zgodne są z żywieniem w cukrzycy. Dobrze byłoby aby spożywane owoce podawać bez skórki i pestek, najlepiej w postaci przecierów lub soków,dobierać delikatne warzywa bez skórek i pestek: zielona sałata, marchew, pietruszka, seler, ogórek świeży, młode: dynia, szpinak, szparagi, pomidory, soki warzywne z wszystkich warzyw. W czasie biegunek wskazane jest pieczywo mieszane, drobne kasze. Dopuszczalne są płatki owsiane ze względu na zawartość pektyn. W przypadku jajek zaleca się jedynie białka, żółtka w ograniczonej ilości. Należy również obserwować kiedy nasila się biegunka i eliminować te produkty.
Cukrzyca pod względem żywienia jest bardzo trudnym schorzeniem, wymagającym szczegółowego bilansu jadłospisu. Jeśli dodatkowo współistnieje utrata masy ciała, proponowałabym skontaktować się z dietetykiem w celu ustalenia jadłospisu zapewniającego odpowiednią podaż energii i składników odżywczych, z uwzględnieniem wymienników węglowodanowych w diecie.
pozdrawiam

0

Witam, dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik pokarmowy) jest jak najbardziej zalecana w przypadku cukrzycy. Jednak podczas biegunek zalecana jest dieta ubogoresztkowa, która to faktycznie w przypadku cukrzycy może być problemem (ale nie musi). Występowanie biegunek może być spowodowane wieloma czynnikami np. alergią bądź nietolerancją pokarmową, stresem, jako skutek uboczny działania niektórych leków, chorobami np. zespołem jelita drażliwego. Warto zdiagnozować przyczynę. Jeśli lekarz stwierdził (po wykonaniu badań), że przyczyną jest stres, najprawdopodobniej tak jest. Warto zatem zwrócić się do psychologa po pomoc w rozwiązaniu tego problemu (przyczyna stresu nie zawsze jest wiadoma dla pacjenta). Dietę w cukrzycy i dietę leczącą biegunki można pogodzić, należy zwracać uwagę na ilość wymienników węglowodanowych w diecie, jeść regularnie, uzupełniać płyny (bardzo ważne) i nie rezygnować całkowicie z warzyw czy owoców, ale wybierać produkty bez skórki, pestek, warzywa w formie gotowanej. Warto udać się także indywidualnie do dietetyka po pomoc w ustawieniu diety, do czasu aż biegunki nie ustaną. Pozdrawiam.

0

Dzień dobry!

Cukrzyca jest bardzo skomplikowaną chorobą pod względem prawidłowego odżywiania. Jednym z głównych elementów leczenia chorego na cukrzycę jest, obok właściwego wysiłku fizycznego i regularnego przyjmowania tabletek, bądź insuliny, odpowiednia dieta.
Regularne spożywanie posiłków jest podstawą diety w cukrzycy typu 1. Żywienie osoby z cukrzycą nie ma na celu redukcji masy ciała. Energetyczność diety powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb. Należy uwzględnić płeć, wiek, stan fizjologiczny i wysiłek fizyczny wykonywany przez daną osobę.
Dieta bogatoresztkowa zalecana jest osobom z chorobami jelit. Zupełnie zdrowa osoba powinna dostarczyć ok. 30-40 gramów na dobę polisacharydów roślinnych. W ich skład wchodzą m.in. błonnik, pektyny, heniceluloza czy lignina. W tej diecie wymaga się zwiększenia ilości przyjmowanych polisacharydów do 50-70 gramów dziennie. W przypadku Pani męża zwiększenie błonnika w diecie spowoduje nasilenie biegunki, więc tym samym nie jest wskazane.
Do grupy zalecanych produktów stosowanych w diecie bogatoresztkowej należą: mąka pszenna i żytnia niskiego przemiału, pieczywo: ryżowe, żytnie (najlepiej czerstwe), mieszane, chrupkie lub z domieszką otrębów, kasze - gryczana, jaglana, jęczmienna oraz płatki owsiane, mleko, jogurty, sery (przede wszystkim twaróg i białe sery) i kefiry o małej zawartości tłuszczu, jajka, ale nie więcej niż dwa w tygodniu, chude mięso, najlepiej duszone, gotowane lub smażone w bardzo małej ilości tłuszczu, chude ryby (np. sandacz, szczupak, leszcz), dopuszczalne są niewielkie ilości masła oraz chuda śmietana, do smażenia najlepiej, w małych ilościach, używać oleju rzepakowego.
Najrozsądniej jest przestrzegać diety cukrzycowej, a z diety bogatoresztkowej wybrać te produkty, które nie zaszkodzą Pani mężowi. Mąż powinien słuchać własnego organizmu.

Życzę zdrowia!

Ania Kuczkin

0

Przy tego typu komplikacjach, niezbędne są dokładne badania laboratoryjne, ich analiza i stworzenie indywidualnego programu żywieniowego na podstawie badań oraz szczegółowego wywiadu. Nie odważę się dawać porad bez szczegółowej analizy ponieważ byłoby to nieodpowiedzialne i powierzchowne podejście do tematu, a moich Pacjentów traktuję indywidualnie.
Pozdrawiam,

0

Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

https://portal.abczdrowie.pl/polineuropatia-grozne-powiklanie-cukrzycy

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty