Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Złoto należy do alergenów kontaktowych,uczula łatwo, ale wywołuje wyprysk dopiero wówczas, gdy w dużym stopniu zostanie zjonizowane, a to zdarza się tylko wyjątkowo i zależy od dodatkowych czynników, być może od pocenia się lub od okolicy skóry. Najlepiej będzie unikać kontaktu ze złotem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zmiany skórne a uczulenie na złoto – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Czerwone uczulenie na palcach pod obrączką – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ciemnienie skóry w wyniku kontaktu ze złotem – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy ten krem może wywołać uczulenie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jaki rodzaj biżuterii może nosić osoba uczulona na nikiel i kobalt? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Drobne i swędzące krostki na nogach – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy jest możliwość uczulenia na witaminę C? – odpowiada
- Czy moje objawy to alergia czy problemy z tarczycą? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy mogę mieć uczulenie na świnkę morską? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Odpowiednie preparaty do stosowania przy uczuleniu na nikiel – odpowiada Lek. Bartosz Małek