Zapytaj lekarza

7 4 2 , 0 9 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy akrylamid zawarty w chipsach powoduje raka?

Czy chipsy zawierają jakieś niebezpieczne dla zdrowia składniki? Czy zawarty w nich akrylamid powoduje raka?
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Wartość indeksu glikemicznego

Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Mgr Agata Wach Psycholog, Wrocław
10 poziom zaufania

Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Tak więc chipsy ziemniaczane są źródłem akrylamidu, ponadto akrylamid znajduje się również w wielu produktach spożywczych spożywanych na co dzień, np. pieczywie, paluszkach, frytkach, ciastach, tostach, chrupkach kukurydzianych, kawie, smażonym mięsie. Akrylamid został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję do Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Caner) jako związek prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi. Według systemu klasyfikacji Unii Europejskiej akrylamid występuje w drugiej kategorii jako prawdopodobnie rakotwórczy i mutagenny oraz w trzeciej kategorii, jako substancja, która może powodować niepłodność.Podstawą zdrowego żywienia powinien być umiar i unikanie produktów spożywczych, które zawierają duże ilości akrylamidu (chipsy, frytki, dania fast food).

0
Ewa Kozłowska Dietetyk, Warszawa
82 poziom zaufania

Czipsy nie są dla nas dobrym pożywieniem, proszę jak najrzadziej po nie sięgać a najlepiej wcale. Akrylamid jest kancerogenny jego duże ilosci znajdują się również we frytkach oraz dymie papierosowym.

Pozdrawiam

Dietetyk z ponad 20-letnim stażem. Kierownik Poradni Dietetycznej w Warszawie.
0

Chipsy zawierają mnóstwo niezdrowych składników, jest to jedna z najbardziej niezdrowych przekąsek, ciężko nawet na poważnie mówić, że to jedzenie czy pokarm. 30-40% tłuszczu, mnóstwo soli, wzmacniacze smaku, kancerogenne związki powstałe przy smażeniu w głębokim tłuszczu. Niestety są powszechnie dostępne, nawet dzieci mogą je kupić (a papierosów np. nie mogą), więc konsumentom wydaje się, że jak są legalne to nie mogą być bardzo szkodliwe.
Zdecydowanie odradzam - dla własnego zdrowia.
Cieszę się, że zastanawia się Pani , co jest dla niej zdrowe - dzięki temu ma Pani większe możliwości zdrowego odżywiania i stylu życia, co procentuje dobrym zdrowiem, samopoczuciem i młodym wyglądem przez całe życie.

Pozdrawiam
Joanna Arciszewska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy