Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Tak więc chipsy ziemniaczane są źródłem akrylamidu, ponadto akrylamid znajduje się również w wielu produktach spożywczych spożywanych na co dzień, np. pieczywie, paluszkach, frytkach, ciastach, tostach, chrupkach kukurydzianych, kawie, smażonym mięsie. Akrylamid został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję do Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Caner) jako związek prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi. Według systemu klasyfikacji Unii Europejskiej akrylamid występuje w drugiej kategorii jako prawdopodobnie rakotwórczy i mutagenny oraz w trzeciej kategorii, jako substancja, która może powodować niepłodność.Podstawą zdrowego żywienia powinien być umiar i unikanie produktów spożywczych, które zawierają duże ilości akrylamidu (chipsy, frytki, dania fast food).
Czipsy nie są dla nas dobrym pożywieniem, proszę jak najrzadziej po nie sięgać a najlepiej wcale. Akrylamid jest kancerogenny jego duże ilosci znajdują się również we frytkach oraz dymie papierosowym.
Pozdrawiam
Chipsy zawierają mnóstwo niezdrowych składników, jest to jedna z najbardziej niezdrowych przekąsek, ciężko nawet na poważnie mówić, że to jedzenie czy pokarm. 30-40% tłuszczu, mnóstwo soli, wzmacniacze smaku, kancerogenne związki powstałe przy smażeniu w głębokim tłuszczu. Niestety są powszechnie dostępne, nawet dzieci mogą je kupić (a papierosów np. nie mogą), więc konsumentom wydaje się, że jak są legalne to nie mogą być bardzo szkodliwe.
Zdecydowanie odradzam - dla własnego zdrowia.
Cieszę się, że zastanawia się Pani , co jest dla niej zdrowe - dzięki temu ma Pani większe możliwości zdrowego odżywiania i stylu życia, co procentuje dobrym zdrowiem, samopoczuciem i młodym wyglądem przez całe życie.
Pozdrawiam
Joanna Arciszewska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy orzechy są dobrym zamiennikiem niezdrowych przekąsek typu chipsy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Czy chipsy naprawdę są niezdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak często można jeść fast-foody i chipsy żeby nie przytyć? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Odżywianie się lodami i chipsami – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wartości odżywcze wafli ryżowych i chipsów błonnikowych – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy zdrowe jest stosowanie oleju kokosowego? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
- Czy smażenie może być szkodliwe dla zdrowia? – odpowiada Mgr Agata Przytuła
- Dieta 2000 kcal dziennie – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Wartości odżywcze serków topionych i pasztetów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Pieczone ziemniaki, frytki i chipsy mogą być silnie rakotwórcze
Pieczone ziemniaki i chrupiące frytki zwiększają r
Produkty, które niszczą wątrobę każdego dnia. Czy także twoją?
Nie jest tajemnicą, że produktem, który najsilniej
6 nietypowych czynników, które mogą powodować raka. Lepiej się ich wystrzegać!
6 nietypowych czynników, które mogą powodować raka