Czy alergia na orzechy może być nasilona przez drzewo orzechowe, zabawę łupinkami orzechów i liśćmi? Czy reakcja alergiczna występuje tylko podczas spożycia orzechów?
Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dana osoba może mieć nie tylko alergię pokarmową, ale też reakcję kontaktową na dany czynnik. Niekoniecznie te dwie rzeczy muszą występować razem, ale może tak się zdarzyć.
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym jest alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Anna Zwoleńska
- Jakie jest ryzyko pojawienia się alergii? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Jaka może być przyczyna takiego nagłego nasilenia się alergii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy uczulenie na pyłki traw wiąże się z alergią pokarmową? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Uczulenie na orzechy aromaty smakowe – odpowiada Piotr Pilarski
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czy Propranolol może nasilić alergię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Uczulenie na orzechy ziemne u rocznego dziecka – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Czy mam alergię na te produkty? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski