Witam
Tak, zdecydowanie budyń możemy zaliczyć do słodyczy. Jest to forma bezpieczniejsza od innych słodyczy pod warunkiem , że nie należy do produktów instant i robimy go na mleku .
pozdrawiam
Witam,
Jeżeli ma dodatek cukru czy syropów glukozowo-fruktozowych to jak najbardziej jest kaloryczny podobnie jak słodycze
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nie ma czegoś takiego jak klasyfikacja produktów spożywczych na słodycze. Budyń jest słodką przekąską ale bardziej wartościową niż np. ciastka. Raz na jakiś czas bez problemu może się pojawić w diecie.
Witam
Budyń przygotowany z dodatkiem cukru jest przekąską zaliczaną do słodkich deserów.
Ale możemy wyróżnić również budynie tzw słone które sporządzone są z mięsa czy warzyw.
Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jogurty są dobrym zamiennikiem słodyczy? – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Czy miód zalicza się do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Czy naleśnik z plasterkami banana zaliczamy do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy ten składnik ma wpływ na rozwój nowotworów? – odpowiada Mgr inż. Justyna Ćwierz
- Jaka powinna być zasada dawania słodyczy osobie z niedowagą? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nie umiem schudnąć - Pomocy! – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dieta przy grzybicy jelit i jelicie drażliwym – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ile razy w tygodniu należy spożyć słodycze? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Jaka ilość słodyczy jest dopuszczalna w codziennej diecie? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Stosowanie diety dla 5-latka z drożdżycą – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
artykuły
Niepozorny kisiel może być zdrowy? Fakty i mity o ulubionym deserze
Kisiel - bezwartościowy deser z torebki czy zdrowa
Syrop glukozowo-fruktozowy - gdzie występuje i czy jest szkodliwy?
Syrop glukozowo-fruktozowy to produkt szeroko wyko
Kajmak. Apetyczny smak, który potrafi solidnie obciążyć organizm
Ma kremową konsystencję, intensywny smak, ale w je