Błędy w dietach odchudzających
Witam!
Wszystko tuczy - jedzone w nadmiarze. Inną kwestią jest fakt, iż owoce są źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów. Fruktoza (cukier owocowy) powinna być ograniczana u osób z zaburzeniami lipidowymi (krwi). Wykazuje zdolność do podnoszenia stężenia trójglicerydów krwi.
Zgodnie z zaleceniami, codziennie zdrowa osoba bez nadwagi, powinna spożyć około 3 porcji owoców dziennie (po ok. 100 g). W przypadku diety odchudzającej, najlepiej ograniczyć się do ok. 1 porcji.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ile powinno się spożywać owoców w ciągu dnia? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy morele mogą być wykorzystywane jako zdrowa przekąska? – odpowiada Urszula Forenc
- Czy owoce w dużych ilościach tuczą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Szkodliwość cukru obecnego w owocach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Ile dziennie powinno się spożywać owoców? – odpowiada Dr Aneta Bednarek
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Picie soków owocowych i warzywnych przy wysokim cholesterolu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Jakie są skutki niedoboru owoców? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie owoców w czasie diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Produkty spożywcze, które obniżają poziom cholesterolu
Sposób odżywiania ma kolosalny wpływ na ilość chol
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Zdrowe jedzenie dla cukrzyków
Jedzenie dla cukrzyków jest niezwykle ważnym aspek