Witam!
Wszystko tuczy - jedzone w nadmiarze. Inną kwestią jest fakt, iż owoce są źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów. Fruktoza (cukier owocowy) powinna być ograniczana u osób z zaburzeniami lipidowymi (krwi). Wykazuje zdolność do podnoszenia stężenia trójglicerydów krwi.
Zgodnie z zaleceniami, codziennie zdrowa osoba bez nadwagi, powinna spożyć około 3 porcji owoców dziennie (po ok. 100 g). W przypadku diety odchudzającej, najlepiej ograniczyć się do ok. 1 porcji.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Picie soków owocowych i warzywnych przy wysokim cholesterolu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Czy chorzy na cukrzycę mogą jeść pomarańcze? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jedzenie owoców przez osobę chorą na cukrzycę – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Szkodliwość cukru obecnego w owocach – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Spożywanie owoców przy cukrzycy – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Ile powinno się spożywać owoców w ciągu dnia? – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Czy owoce w dużych ilościach tuczą? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy cukry zawarte w owocach są mniej szkodliwe od tych, które są zawarte w gotowych napojach? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co może powodować uczucie wzdęcia po zjedzeniu naleśników z owocami? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Zwiększają ryzyko cukrzycy i stłuszczenia wątroby. Z takich owoców lepiej zrezygnuj
Owoce są nieodłącznym elementem zdrowej diety - pe
Fruktoza - gdzie występuje i czy jest szkodliwa?
Fruktoza to cukier prosty, którego naturalnym źród
Produkty spożywcze, które obniżają poziom cholesterolu
Sposób odżywiania ma kolosalny wpływ na ilość chol