Zapytaj lekarza

7 3 9 , 9 5 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Tłuszcze wielonienasycone

Jego główną i bardzo ważną właściwością jest normalizacja poziomu glukozy we krwi co przekłada się na regulację apetytu i wyrównanie poziomu nastroju. Zalecany dla cukrzyków i osób na diecie redukcyjnej. Poza tym jest źródłem antyoksydantów które, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zdecydowanie warto go dodawać do posiłków, zwłaszcza tych na słodko. Pozdrawiam

0

Witam! Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw która zyskała popularność takimi właściwościami jak: jest źródłem żelaza, manganu czy wapnia. Ma on niektóre właściwości zdrowotne tj.:jest naturalnym konserwantem, poprawia pamięć, nadaje smak potrawom oraz może pomóc w bólach reumatycznych stawów.
W nietórych chorobach jednak należy ograniczyć jego spożycie, jeść z umiarem, jednak nie należy z niego rezygnować. Pozdrawiam serdecznie!

0

W medycynie cynamon jest stosowany w przypadku przeziębień, wzdęć, nudności, biegunek oraz bolesnych miesiączek. Pół łyżeczki cynamonu dziennie może obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. A jedzony na czczo w połączeniu z miodem podobno przynosi ulgę w bólach stawów już po tygodniowej kuracji.

Badania sugerują, że cynamon może mieć wpływ na regulację poziomu cukru we krwi, związki zawarte w korze cynamonu pobudzają receptory insuliny oraz hamują działanie enzymu który je inaktywuje. W ten sposób znacznie zwiększa się zdolność wykorzystywania glukozy przez komórki. Cynamon jest pomocny w przypadku leczeniu zespół X oraz obniżonej produkcji insuliny. ALE jeśli masz zdiagnozowaną cukrzycę skonsultuj się z lekarzem, gdyż częste stosowanie tej przyprawy może działać hipoglikemiczne. (!!!)

Cynamon ma także właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Dodawany do żywności, hamuje rozwój bakterii i zwalcza drożdżycę układu pokarmowego, hamuje też psucie się żywności. Kora cynamonowca może być szczególnie przydatna dla osób z zespołem jelita drażliwego.


Uwaga! Cynamonu nie należy nadużywać w czasie ciąży i karmienia piersią. Należy także zachować ostrożność przy stosowaniu leków rozrzedzających krew. Diabetycy natomiast powinni stosować cynamon wedle zaleceń lekarza i stale monitorować poziom cukru we krwi.


pozdrawiam Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl

Absolwentka dietetyki na Akademii Medycznej w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy