Czy dieta mogła być przyczyną pogorszenia wzroku?

Byłam na diecie proteinowej, samo białko, zero tłuszczów (tylko ryby), zero węglowodanów. Póżniej dochodzą głównie zielone warzywa, a na koniec cała reszta. Trwało to chyba 3 miesiące. Po skończonej diecie zaczęły mi wypadać włosy (podobno to normalne) i zauważyłam, że w niektórych sytuacjach gorzej widzę z daleka, a to już dla mnie nie jest normalne, bo nigdy nie miałam kłopotów ze wzrokiem, ani też nikt w mojej rodzinie nie nosi okularów.

Jeśli to skutek tej dziwnej diety, przy której bardzo szybko się chudnie, to czy teraz można to naprawić zdrową, urozmaiconą dietą? Mam 34 lata i jestem tym załamana. Proszę o dokładną odpowiedź. Byłam u okulisty, ale dowiedziałam się tylko, że mam -0.25 o.l. i -0.5 o.p. Czy jest dla mnie nadzieja na powrót do normalnego, że tak powiem, zdrowego widzenia?

KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Dieta, którą Pani opisała, była całkowicie pozbawiona witamin kluczowych dla procesu widzenia, z wit. A na czele. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach i tylko w takiej postaci dobrze się wchłania. Niestety, to mógł być niejedyny powód pogorszenia wzroku. Stosując tak niepełną dietę, pozbawiła Pani się nie tylko witamin, ale też wielu innych ważnych dla zdrowia substancji - niewykluczone, że uszkodzenie wzroku jest trwałe. Jednak proszę zacząć od zakupienia preparatów witaminy A+E.

Jedyną dietą o udowodnionym ochronnym i leczniczym działaniu na zdrowie, jest dieta śródziemnomorska (pełna warzyw i owoców, zróżnicowana i bogata we wszystkie składniki odżywcze) i chociaż bardzo trudno się do niej stosować przez wiele lat, to jest najlepszym wysiłkiem dietetycznym, jaki można podjąć.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty