Czy grahamka bułka to dobre złożone węglowodany?

Dzień dobry, mam pytanie. Czy grahamka bułka to dobre złożone węglowodany? Bardzo lubię bułki grahamki, jem je dosyć często, szczególnie na śniadanie. Jednocześnie staram się zdrowo odżywiać, jestem na diecie, mam już swoje sukcesy, ponieważ zrzuciłam sporo kilogramów. Oprócz odchudzania moja dieta ma również na celu zmianę nawyków żywieniowych i zdrowe odżywianie. I w związku z tym chciałabym się dowiedzieć czy bułka grahamka jest zdrowa i czy zawiera dobre złożone węglowodany? Często słyszy się o tym, że pieczywo, szczególnie bułki, nie są zdrowe i są raczej tuczące. Z drugiej strony grahamka to specyficzny rodzaj bułki i wydaje mi się, że w jej przypadku wygląda to trochę inaczej. Czytałam trochę opinii w internecie na temat bułki grahamki i wydaje mi się, że jest ona jednak znacznie zdrowsza. Czy to prawda? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Pieczywo graham powstaje z mąki pszennej grubo mielonej, jednak bardziej oczyszczonej niż mąka razowa i jego produkcja odbywa się przy udziale drożdży, a nie zakwasu jak w chlebie razowym. Dzięki takim zabiegom chleb ten jest bardziej strawny, polecany osobom z problemami trawiennymi. Jest pieczywem zdrowym i również polecanym w dietach odchudzających, a także w dietach osób cierpiących na zgagę. Dzięki grubo-mielonym ziarnom pieczywo to ma więcej składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego niż pieczywo białe. Zawartość błonnika pokarmowego to ok. 6,4g/ 100g produktu.

0

Bułka grahamka jak również pieczywo graham znajduje się pomiędzy bardzo dobrymi węglowodanami złożonymi pochodzącymi z pieczywa razowego (mąka z pełnego przemiału ziarna), a pieczywem pszennym (mąka z oczyszczonego ziarna, pozbawionej łuski, czyli najwartościowszej częśći).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty