Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Hemochromatoza u 26-latka a odpowiednie działania – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Czy możliwa jest hemochromatoza? – odpowiada Lek. Agnieszka Jankowska
- Przekroczony poziom żelaza – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Poziom ferrytyny i żelaza a zmiany na paznokciach – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co oznacza wynik i poziom żelaza, białka i bilirubiny? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niski poziom żelaza a wysoki ferrytyny – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Złe samopoczucie i badania krwi – odpowiada Lekarz chorób wewnętrznych Łukasz Wroński
- Nadmiar żelaza we krwi u 26-letniej osoby – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Co oznacza wskaźnik CHCMr w morfologii krwi? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy mogę uznać, że moje wyniki są w normie? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
artykuły
Wypadają ci włosy i jesteś chronicznie zmęczona? To może być niski poziom żelaza i ferrytyny
Ciągłe infekcje, senność i zawroty głowy? Jesteś n
Ferrytyna - wskazania, normy, interpretacja
Ferrytyna jest białkiem, które ma za zadanie groma
Transaminazy - rodzaje, wskazania, wyniki badań ALT i AST
Transaminazy to dwa enzymy: asparaginianowy oraz a