Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Częste jedzenie jajek nie wywołuje na nie uczulenia, jeśli nie jest Pani uczulona na jajko, to "nic nie wyjdzie" w IgE.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na białko jaja kurzego – odpowiada Mgr Agnieszka Pierwoła
- Wysypka i zaczerwienienie na twarzy po zjedzeniu gotowanych jaj – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie badanie powinnam wykonać, aby sprawdzić czy jestem uczulona na gluten? – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czy przy kandydozie można jeść jajka? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Co jeść przy uczuleniu na żyto? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Uczulenie na dorsza a inne alergie pokarmowe – odpowiada Magdalena Mroczek
- Swędząca wysypka na nadgarstkach – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Uczulenie na warzywa – odpowiada mgr Anna Sajdakowska (Kacperska)
- Ile jajek jeść dziennie? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Ile może jeść jajek dziennie osoba 20-30-letnia? – odpowiada Lek. Jerzy Więznowski
artykuły
Jak czytać etykiety, aby uniknąć alergenów?
Rozpoznawanie słów oznaczających alergeny Rozszyf
Alergie pokarmowe latem - na co uważać?
Lato z alergią pokarmową Jeżeli jesteś wśród 2-4 p
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p