Kasza gryczana niepalona jest mniej zdrowa niż kasza gryczana prażona?

Dzień dobry, mam pytanie: czy kasza gryczana prażona jest zdrowsza od kaszy gryczana niepalonej? Ostatnio zainteresowałam się tematyką zdrowego odżywiania i zdrowych, pełnowartościowych produktów. Znudziło mnie ciągłe jedzenie makaronu, ryżu i ziemniaków naprzemiennie. Często też widzę w sklepie kaszę gryczaną niepaloną. Sporo też czytałam o kaszy gryczanej niepalonej, ale zastanawiam się która kasza gryczana jest zdrowsza i warta wypróbowania. Chcę zrobić zdrowy i pełen substancji odżywczych obiad dla męża i dzieci, po którym będą najedzeni na dłużej, ale nie ociężali. Zależy mi też na zachowaniu walorów smakowych, ponieważ moje dzieci są wybredne i nie zjedzą wszystkiego. Nie mam też tyle czasu by przygotowywać dla nich inny obiad. Lepsza będzie kasza gryczana niepalona czy kasza gryczana prażona do przygotowania zdrowego i smacznego obiadu? Za odpowiedź dziękuję. Z poważaniem Joanna
KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Dzień dobry Pani Joanno,

wg licznych badań naukowych, prażenie ziarna gryki pogarsza jakość białka, więc korzystniej wybierać kaszę gryczaną nieprażoną (tj. niepaloną).

Poniżej podaje wartość odżywczą kaszy palonej i niepalonej w 100 g produktu ugotowanego.

Kasza gryczana palona:
- energia: 102 kcal
- białko: 3,8 g
- tłuszcz: 0,9 g
- węglowodany: 21,0 g
- błonnik pokarmowy: 1,8 g

Kasza gryczana niepalona:
- energia: 112 kcal
- białko: 4,2 g
- tłuszcz: 1,0 g
- węglowodany: 23,1 g
- błonnik pokarmowy: 2,0 g

Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty