Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Dzień dobry Pani Joanno,
wg licznych badań naukowych, prażenie ziarna gryki pogarsza jakość białka, więc korzystniej wybierać kaszę gryczaną nieprażoną (tj. niepaloną).
Poniżej podaje wartość odżywczą kaszy palonej i niepalonej w 100 g produktu ugotowanego.
Kasza gryczana palona:
- energia: 102 kcal
- białko: 3,8 g
- tłuszcz: 0,9 g
- węglowodany: 21,0 g
- błonnik pokarmowy: 1,8 g
Kasza gryczana niepalona:
- energia: 112 kcal
- białko: 4,2 g
- tłuszcz: 1,0 g
- węglowodany: 23,1 g
- błonnik pokarmowy: 2,0 g
Pozdrawiam,
mgr Karolina Janion - dietetyk kliniczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy prażona kasza jest zdrowa? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy płatki jaglane mają taką samą wartość odżywczą jak kasza jaglana? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wartości odżywcze kaszy pęczak – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Ile razy w tygodniu można jeść kaszę? – odpowiada Anna Porada
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie kaszy gryczanej, ryżu brązowego i kaszy jaglanej – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaka kasza nie zawiera glutenu? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jak skomponować zbilansowany jadłospis bez chleba? – odpowiada Mgr Maria Ochmańska
- Która kasza jest najzdrowsza? – odpowiada Magdalena Rapacka
- Które kasze są najlepsze przy codziennej diecie na odchudzanie? – odpowiada Mgr inż. Ewelina Muzińska-Kobus
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Kasza w diecie najmłodszych. Dlaczego i od kiedy warto ją podawać?
Dodaje energii, syci na długi czas, dostarcza cenn
Jak wzmacniać odporność poprzez dietę? Rozmowa z dietetykiem Anną Kuczkin
Co jeść, żeby nie chorować? Jak komponować posiłki