Witam!
Jeśli powodem osteoporozy jest uboga w wapń dieta, to należy ją zmienić. W przebiegu celiakii należy jedynie wyeliminować z diety gluten. Zaleca się zaprzestanie spożywania najczęściej spotykanych zbóż oraz produktów z nich powstałych, czyli głównie mącznych. Tymczasem istnieje wiele źródeł wapnia niezawierających w sobie składników zbożowych, jak produkty mleczne (ser żółty!), zupy gotowane na kości czy małe rybki spożywane w całości z ośćmi. Można dodatkowo suplementować wapń dodając co potraw drobno rozkruszone skorupki jaj. Z drugiej strony należy ograniczyć wypłukiwanie wapnia z organizmu przez całkowitą rezygnację z używania soli w kuchni oraz jedzenia słonych produktów. Niesolone jedzenie smakuje zdecydowanie lepiej, trzeba się jednak trochę przyzwyczaić. Podobnie kawa będzie "wymywać" wapń z organizmu. Walcząc z osteoporozą musi Pani również pamiętać o dostarczeniu odpowiedniej dawki witaminy D (słońce, ryby, tłuszcze, wątróbka) oraz zrezygnować z używek.
Jeśli nie zna Pani przyczyny osteoporozy, warto udać się do endokrynologa, może się okazać że przyczyna ta będzie również utrudnienie zajścia w ciążę (hiperprolaktynemia, nadczynność tarczycy, nadczynność kory nadnerczy). Konieczne może się też okazać stosowanie odpowiednich leków, m.in. bezpośrednio przeciw osteoporozie.
Pozdrawiam serdecznie!