Zapytaj lekarza

7 3 6 , 9 8 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy mam się martwić takim wynikiem tarczycy?

Witam, o ocenę, czy mam się martwić i robić biopsję guzków tarczycy. Mam 25 lat. Płatności prawy o wym 17x20x48mm,ciesń 4mm, płat lewy o wym 15x16x48mm. Echogenicznosc uwidocznionego miąższu gruczolowego niejednorodne, obniżona. Uwidoczniono pojedyncze echa podscieliska łącznotknankowego w płacie prawym. Unaczynienie skąpe. W bocznej części płatu prawego uwidoczniono obszar o nierównomiernie obniżonej echgennosci, że zwapnieniami, bez cech wzmożonego unaczynienia o wym 5x5x4mm. W płacie lewym uwidoczniono obszar o echgennosci, z mikro zwapnieniami o skąpym mieszanym unaczynieniu, o wym 8x7x9mm, o cechach zmiany niż szerszej. Obustronnie w okolicy kątów żuchwy uwidoczniono powiększone najprawdopodobniej odczynowo węzły chłonne z zachowana zatoką hiperechogeniczna i bez patologicznego unaczunienia. Po stronie prawej wym 26x8mm, po lewej 22xymm. TSH 2,69 przy normie 0,27-4,2 FT3 3,21 przy n 2,04-4,4 FT4 1,37 przy n 1,00-1,6 anty -TPO 9,32 n 0,00-34,00 Anty-TG 119,40 n 0,00-115,00 Parathormon 44,82 n 10,00-65,00
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Genetyczne uwarunkowanie czerniaka

Jakie są genetyczne uwarunkowania czerniaka? Czy ten nowotwór skóry jest dziedziczny? Na ten temat wypowiada się dr Zbigniew Żurawski, chirurg onkolog.

74 poziom zaufania

Szanowna Pani,
najlepiej gdyby udała się Pani do Endokrynologa, aby wykonać biopsję guzków. Przedstawiony przez Panią wynik może sugerować proces rozrostowy.

Pozdrawiam,
Paweł Żmuda-Trzebiatowski

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy