Opalanie a cukrzyca
Czy osoba cierpiąca na cukrzycę może się opalać? Jak promieniowanie słoneczne wpływa na tę chorobę? Obejrzyj film i dowiedz się więcej o zależności między opalaniem a cukrzycą.
można. Każde, najmniej wieprzowinę ,najlepiej chude, najmniej smażone, lepiej duszone, czy pieczone, może być pieczone w rękawie czy folii aluminiowej.
Mięso jest posiłkiem tłuszczowo-bialkowym o bardzo zmiennej, w zależności od rodzaju, proporcji tych składników. Nie ma przeciwwskazań do jego konsumpcji w cukrzycy. Wskazane jest jednak przesunięcie ilości zjadanego mięsa czerwonego, zwl. wieprzowiny na korzyść drobiu, dziczyzny i ryb.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czym się różni drób od wieprzowiny? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Jak wybierać wędliny i mięso? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Mięso w diecie u 8-latki – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Spożywanie mięsa czerwonego przy cukrzycy typu 2 – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zapalenie trzustki a dieta – odpowiada Mgr Beata Podbereska
- Jak podnieść poziom białka w organizmie? – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
- Co pomoże obniżyć cukier cukrzykowi 50-letniemu? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Czy mogę podać mięso z kozy niemowlakowi? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy w chorobach nieswoistych zapaleniach jelit należy jeść nabiał? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy w ciąży można jeść śledzie? – odpowiada Mgr inż. Natalia Ciesielczuk
artykuły
Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa
Konsumpcja mięsa wzrasta z roku na rok, mimo że co
Konsekwencje jedzenia mięsa. Spożywanie kurczaka ma wpływ na rozwój trzech rodzajów raka
Naukowcy z Oxfordu postanowili zbadać wpływ regula
Produkty zakazane w diecie cukrzyka
Artykuł przygotowany we współpracy z Abbott