Czy mogę spokojnie stosować ten lek?
Dzień dobry.
Jestem osobą uczuloną na salicylany i pochodne salicylanów. Chciałem zapytać czy mogę mieć pewność że mogę stosować ten lek bez obaw o alergię ?
Dziękuję
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Ból gardła może być naprawdę dokuczliwym problemem
Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salic