Witam,
W chwili obecnej ma Pani lekką nadwagę. Łatwiej byłoby mi Pani pomóc, gdybym znała dokładnie Pani plan dnia. Zasadą jest jadanie 5 posiłków dziennie, w odstępach 3 godzinnych.
Do pracy może Pani zabierać następujące zestawy, na które składają się:
1. Bułka pełnoziarnista, cienko posmarowana masłem, z plasterkiem chudej wędliny (np. szynki z piersi indyka/kurczaka, szynki gotowanej) i dużą ilością warzyw (mogą być zabrane oddzielnie w zamykanej miseczce, np. papryka, ogórek, pomidor).
Warzywa można zjadać bez ograniczeń. Do takiego zestawu dobrze jest wypić niskotłuszczowy napój mleczny: kefir, maślankę (o pojemności 150 ml) lub sok wielowarzywny.
2. Jogurt odtłuszczony (150 ml) z musli (30 g), z dodatkiem owocu (mandarynka/kiwi/pomarańcza/jabłko w ilości ok. 100 g).
3. Baton wielozbożowy z kubeczkiem jogurtu naturalnego, owoc.
4. Jogurt z ziarnami zbóż, owoc.
5. Sałatka wielowarzywna z dodatkiem np. tuńczyka czy porcji chudego mięsa - piersi z indyka, z bułką pełnoziarnistą.
Jeśli pracuje Pani 8 godzin, warto „przekąsić” dodatkowo jakiś niewielki posiłek, np. w postaci owocu, czy porcji warzyw.
Nie wiem dokładnie, o której Pani wstaje, a o której się kładzie, stąd nie do końca wiem, jak przyporządkować posiłki do pory dnia/nocy. Czy w czasie pobytu w pracy jadłaby Pani śniadanie, bo np. wstaje o 20, czy też np. obiad?
Proszę zajrzeć na:
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite#g
http://portal.abczdrowie.pl/skladniki-odzywcze-w-diecie-odchudzajacej
http://portal.abczdrowie.pl/najczestsze-bledy-zywieniowe
http://portal.abczdrowie.pl/dlaczego-tyjemy
Pozdrawiam
PS Warto skonsultować się z lekarzem.