Zapytaj lekarza

7 4 0 , 4 1 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Czy moje wyniki badania krwi faktycznie oznaczają anemię?

WItam, prosze o pomoc czy mam isc do innego lekarza czy zaufac rodzinnemu ze wszystko jest prawidłowo. Pani doktor stwierdziła ze jest lekka anemia ale nic na to nie przepisała. Morfologia-18 parametrów Leukocyty 5,5 tys./ul[4,2-11]~,Erytrocyty 4,75 mln/ul[4-5,2]~,Hemoglobina 11,9 g/dl[11,8-15]~,Hematokryt 35,5 %[36-46]L,MCV 74,7 fl[80-100]L,MCH 25,1 pg[27-35]L,MCHC 33,5 g/dl[32-37]~,RDW-CV 13,3 %[11,5-15]~,Płytki krwi 330 tys./ul[130-400]~,PDW 17,5 %[0-19]~,MPV 5,0 fl[5-10]~,PCT 0,17 %[0,12-0,36]~,Granulocyty (Neutro-,Eo-,Bazofile) 2,4 tys./ul[1,8-8]~,Granulocyty (Neutro-,Eo-,Bazofile)% 43,9 %[40-70]~,Limfocyty 2,8 tys./ul[0,9-5,2]~,Limfocyty % 50,3 %[20-45]H,Monocyty 0,3 tys./ul[0,3-0,5]~,Monocyty % 5,8 %[3-12]~; OB 10 mm/h[-20]~; Glukoza 95,9 mg/dl[70-99]~; TSH 3-cia generacja 4,259 uIU/ml[0,38-5,33]~; FT 3 4,64 pmol/l[3,8-6,6]~; FT 4 9,60 pmol/l[7,86-14,41]~;Badanie ogólne moczu z osadem Przejrzystość klarowny [-],Kolor moczu żółty [-],Glukoza nieobecna mg/dl[0-0],Bilirubina nieobecna [-],Ketony nieobecne [-],pH 6.5 [-],Cieżar właściwy 1,025 kg/l[1,01-1,03]~,Białko nieobecne g/dl[0-0],Urobilinogen w normie mg/dl[-< 2,0],Leukocyty. 1 - 3 wpw[0-5],Nabłonki płaskie pojedyncze wpw[-],Bakterie pojedyncze wpw[-];
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Badania krwi - TSH

Wahania TSH stają się coraz powszechniejsze. Czym tak naprawdę jest? TSH to skrót odnoszący się do poziomu tyreotropiny we krwi . To podstawowe badanie, gdy chcemy sprawdzić, czy tarczyca prawidłowo funkcjonuje.

Lek. Paweł Szadkowski
77 poziom zaufania

Faktycznie pani wyniki mają cechy niewielkiej niedokrwistości mikrocytarnej (której częstą przyczyną jest niedobór żelaza w organizmie). Jeśli nie ma pani dolegliwości, na pani miejscu zadbałbym o dietę bogatą w żelazo oraz powtórzył badanie morfologii krwi (+ stężenie żelaza i ferrytyny w surowicy) za 1-2 miesiące.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy